Ingredienser
-
Sprængt kylling
-
1 kylling
-
200 g fint salt
-
50 g sukker
-
1.3 l vand
-
Stuvet hvidkål
-
800 g hvidkål
-
2 æg
-
3 dl minimælk
-
3 spsk. mel
-
0.5 muskatnød, revet
-
3 dl kogevand fra kylling
-
Desuden
-
Små kartofler
-
Persille
Et par ord om vores opskrift
Kyllingekødet bliver saftigt, blødt og let salt. Den fiberrige hvidkål er mør og ligger i en cremet stuvning, som smager syndigt og godt. Men utroligt nok er retten den sundeste slankemad, som vil passe ind i de fleste kure og diæter. Nyd livet uden dårlig samvittighed!
Læs mere om sprængt kylling og stuvet hvidkål som slankemad efter opskriften.
Ingredienser
Sprængt kylling |
|
1 kylling | |
200 g fint salt | |
50 g sukker | |
1.3 l vand | |
Stuvet hvidkål |
|
800 g hvidkål | |
2 æg | |
3 dl minimælk | |
3 spsk. mel | |
0.5 muskatnød, revet | |
3 dl kogevand fra kylling | |
Desuden |
|
Små kartofler | |
Persille |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sprængt og kogt kyllingRens kyllingen og klip den i 8-10 stykker |
2
Færdig
|
Hæld kyllingestykker, salt og sukker i en frysepose og fyld vandet over |
3
Færdig
|
Luk posen til og lad trække mindst 2 døgn i køleskab – vend posen undervejs, hvis ikke al kyllingen er dækket af saltlage |
4
Færdig
|
Kassér saltlagen |
5
Færdig
|
Kog kyllingestykkerne 40 minutter i frisk vand, der lige dækker – uden yderligere salt |
6
Færdig
|
Kog hele små kartofler med kyllingen de sidste 15 minutter |
7
Færdig
|
Fisk kylling og kartofler op af kogevandet og hold varme |
8
Færdig
|
Stuvet hvidkålSnit hvidkålen i smalle strimler |
9
Færdig
|
Plump hvidkålen ned i gryden med kogevand fra kyllingen og kog 10-15 minutter, til konsistensen er, som du kan lide den (sprød eller blød) |
10
Færdig
|
Imens pisker du æg, mælk, mel og muskatnød sammen i en skål - herefter tilføjer du kogevand fra kylling og kål |
11
Færdig
|
Hæld æggeblandingen i en gryde og varm op ved middelvarme under omrøring |
12
Færdig
|
Når konsistensen er tyk og dejlig, tager du sovsegryden af varmen |
13
Færdig
|
Fisk den varme kål op af kyllingegryden med en hulske og rør i sovsen |
14
Færdig
|
Husk at drysse med finthakket persille, da slankemaden er lidt bleg at se til |
Mere om sprængt kylling og stuvet hvidkål som slankemad
At sprænge kød betyder såmænd blot at salte det. Det er en konserveringsmetode, som i gamle dage handlede om at forlænge kødets holdbarhed – men som i dag ofte tages i brug, fordi saltet gør kødet saftigere, mørere og mere nuanceret i smagen.
Eller sagt på en anden måde: Sprængt kylling smager vanvittigt godt. Det er mormormad, når det er allerbedst.
Vi introducerer sprængt kylling i en slankeopskrift, fordi megen slankemad ofte smager som at række tungen ud af vinduet. Det giver to problemer: Først og fremmest er det bare dødkedeligt at spise mad, der ikke smager af noget (og livet skal ikke være kedeligt – det skal være en fest). Dernæst giver den kønsløse mad dig ubetvingelig lyst til at spise ting, der gør ganen glad – og det er sjældent sundt.
- Det er ikke spor svært at sprænge en kylling (eller en pakke kyllingelår):Klip kyllingen i 8-10 stykker, som du lægger i en stor frysepose
- Hæld salt, sukker og koldt vand ved – lad stå i mindst 2 døgn i køleskabet
- Kog kyllingen 40 minutter i frisk vand
Stuvet hvidkål på en ny måde
Kogevandet bliver ret salt, fordi den sprængte kylling afgiver meget salt – men pyt, det passer nemlig fint med, at kogevandet skal bruges til at koge først kartofler og bagefter kål i – og endelig som smagfuld væske i stuvningen.
Som du måske ved, laves gammeldags stuvet hvidkål normalt med smør og fløde eller sødmælk: Det smager vidunderligt, men resulterer desværre i rigeligt med sul på sidebenene.
Heldigvis er det muligt at lave en tyk, lækker stuvning næsten uden fedtstof. Princippet er det samme som ved kagecreme, hvor man bruger æg og mel til at tykne med – her suppleret med minimælk og det gode kogevand fra kyllingen.
Servér den saftige, sprængte kylling og den tykke, lækre hvidkålsstuvning med små, kogte kartofler og et drys persille for farvens og smagens skyld.