Ingredienser
-
20 g gær
-
3.5 dl vand
-
250 g ølandshvede
-
250 g emmer
-
2 spsk. olivenolie
-
2 spsk. kommen
-
1 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Vi bør alle sammen spise meget mere fuldkorn hver eneste dag, for fuldkorn er noget af det sundeste og bedst mættende, vi kan få.
Fuldkorn giver os B- og E-vitamin og mineraler som fosfor, kalium og magnesium. De mange fibre, der er i fuldkorn, er gode for fordøjelsen; fuldkorn giver et sundt tarmsystem og renser din krop for affaldsstoffer. Fuldkorn stabiliserer dit blodsukker (vigtigt ved diabetes) og menes at mindske risikoen for kræft (kilde og kilde).
Fuldkornsmel består af hele kerner, der er malet, og hvor alle kornets sunde bestanddele – kim, klid og frøhvide – bevares i melet. Mange tror fejlagtigt, at fuldkorn kun kan være hele kerner, men fuldkorn betyder altså, at alle bestanddele fra de hele kerner indgår.
Fuldkornsmel giver sundt, mættende og velsmagende brød og boller. Fuldkornsmelets bageevne er imidlertid ikke lige så god som de mere forfinede meltyper (fx almindeligt hvedemel, durummel, tipo 00). Derfor vil du i langt de fleste opskrifter på fuldkornsboller opdage, at dejen består af ca. 50% almindeligt hvedemel og 50% fuldkornsmel.
Denne opskrift indeholder 100% fuldkornsmel! Det giver et meget sundere resultat, men det betyder naturligvis også, at bollerne bliver lidt mere bastante. Det er altså ikke lette, elegante boller, du får ud af indsatsen – men bollerne smager pragtfuldt og mætter dejligt. Og så er de ren helsekost!
Vi har i opskriften brugt halvt ølandshvede, halvt emmer. Men du kan bruge alle slags fuldkornsmel i opskriften, og du behøver ikke blande meltyperne. Det vigtigste er, at du bruger 100% fuldkornsmel.
Hvis du er på udkig efter en mere traditionel opskrift, så tjek vores koldhævede fuldkornsboller med hørfrø. Her suppleres fuldkornsmelet med durummel, som giver en mere luftig og stadig ret sund bolle.
Ingredienser
20 g gær | |
3.5 dl vand | |
250 g ølandshvede | |
250 g emmer | |
2 spsk. olivenolie | |
2 spsk. kommen | |
1 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Opløs gæren i vandet og tilføj resten af ingredienserne |
2
Færdig
|
Ælt grundigt og sæt dejen til hævning 1 time |
3
Færdig
|
Bemærk: Dejen er lidt grynet, men bliver helt normal under hævningen |
4
Færdig
|
Form dejen til 8 boller, der skal efterhæve 30 minutter |
5
Færdig
|
Pensl med lidt olivenolie, drys evt. med flagesalt |
6
Færdig
|
Bag 13-14 minutter midt i 225 grader varm ovn |