Ingredienser
-
1 kg kyllingebryst eller kyllingefilet
-
1 løg, revet
-
2 fed hvidløg, knust
-
4 spsk. græsk yoghurt
-
2 spsk. citronsaft
-
2 spsk. olie
-
2 spsk. ras el hanout
-
1 spsk. paprika
-
1 spsk. spidskommen, knust
-
1 spsk. korianderfrø, knust
-
1 spsk. chiliflager
-
2 tsk. salt
-
Myntedressing
-
2.5 dl græsk yoghurt
-
1 fed hvidløg, knust
-
2 spsk. olie
-
1 spsk. citronsaft
-
1 spsk. tørret eller frisk mynte
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
0.25 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Oprindelsen til shawarma fortaber sig lidt i tågerne, for det ristede, krydrede kød spises som en daglig fornødenhed fra Tyrkiet over Persien til de arabiske lande, Mellemøsten og Israel.
Det tyrkiske ord cevirme betyder at dreje, og når du besøger din lokale kebabsnedker, vil du ganske rigtigt se en stor klods kød stå og dreje over en sagte ild. Det er dén, som den flinke mand (altid mænd!) snitter lækre kødlunser af til dit pitabrød eller din dürüm (også et tyrkisk ord, der betyder rulle).
Den gode nyhed er, at du sagtens selv kan lave shawarma, der smager mindst lige så godt som hos Mohamad henne om hjørnet. Du skal bare have noget kød – lam, okse eller kylling – og de rigtige shawarma-krydderier.
I denne opskrift bruger vi kyllingebryst skåret i fine skiver. Men har du noget skært lammekød eller oksekød, kan du også bruge dét. Kødet behøver ikke engang være særlig fint, for du skal skære det helt tyndt ud, og så skal det ligge mindst 4 timer (gerne 1 døgn eller mere) i en marinade, der er med til at mørne kødet. Til gengæld skal det kun steges et par minutter på panden inden servering.
At vælge de rigtige krydderier til shawarma er naturligvis nøglen til succes. En del af krydringen består af revet løg og hvidløg samt chili og citronsaft. Krydderierne er især spidskommen og korianderfrø – samt den mellemøstlige krydderblanding ras el hanout, som du kan købe på nettet eller hos din lokale, etniske grønthandler.
Lige en advarsel: Du bliver afhængig af ras el hanout. Her på siden finder du andre lækre opskrifter med krydderiet, bl.a. marokkanske kyllingelår. Mums!
Glipper det med at få fremskaffet ras el hanout, kan du i stedet putte 1 tsk. af hvert af følgende krydderier i yoghurtmarinaden: Allehånde, kardemomme, muskat, kanel, ingefær, fennikelfrø og sort peber. Især allehånde og kanel er vigtigt.
Hvis du selv har mod på at lave det øvrige tilbehør til shawarma, så finder du de rigtige opskrifter her:
Hjemmebagte pitabrød
Chiliolie som hos din kebabpusher
Myntedressing (se senere)
Skal det være lige som i Tyrkiet, serverer du naturligvis også et glas af den tyrkiske yoghurtdrik, ayran, til.
Ingredienser
1 kg kyllingebryst eller kyllingefilet | |
1 løg, revet | |
2 fed hvidløg, knust | |
4 spsk. græsk yoghurt | |
2 spsk. citronsaft | |
2 spsk. olie | |
2 spsk. ras el hanout | |
1 spsk. paprika | |
1 spsk. spidskommen, knust | |
1 spsk. korianderfrø, knust | |
1 spsk. chiliflager | |
2 tsk. salt | |
Myntedressing |
|
2.5 dl græsk yoghurt | |
1 fed hvidløg, knust | |
2 spsk. olie | |
1 spsk. citronsaft | |
1 spsk. tørret eller frisk mynte | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
0.25 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær kødet i meget tynde, aflange strimler |
2
Færdig
|
Rør kødstrimlerne grundigt sammen med de øvrige ingredienser |
3
Færdig
|
Hæld kødet i en frysepose og lad marinere i køleskabet mindst 4 timer, gerne 1 døgn |
4
Færdig
|
Rør ingredienserne til myntedressing sammen og lad trække 1 time |
5
Færdig
|
Steg kødet 3-4 minutter i en smule olie på en meget varm pande - steg kun en håndfuld kødstrimler ad gangen, så kødet bliver ristet og ikke kogt |
6
Færdig
|
Servér kødet rygende varmt med den kølige myntedressing |