Ingredienser
-
3 spsk. olie
-
3 stængler blegselleri
-
3 fed hvidløg
-
2 røde peberfrugter
-
2 løg
-
20 g frisk ingefær
-
2 dl røde linser
-
600 g kogte kikærter
-
8 dl kogevand eller grøntsagsbouillon
-
1 ds. flåede tomater
-
Krydderiblanding
-
2 tsk. spidskommen
-
2 tsk. korianderfrø
-
2 tsk. paprika
-
1 tsk. sorte peberkorn
-
1 tsk. kanel
-
1 tsk. salt
-
Topping
-
Græsk yoghurt
-
Frisk koriander
Et par ord om vores opskrift
Harira er en suppe, der i dén grad er åben for fortolkninger. Lidt ligesom en chili con (eller sin) carne, der også åbner mulighed for at proppe alle mulige og umulige gode sager i.
Mere velstående marokkanere tilbereder deres harira på lammekød. De knapt så velstående – og dem er der flest af – koger en stor skudefuld suppe udelukkende på grøntsager. For at mætte de mange sultne munde fyldes suppen med kikærter og linser, som giver godt med protein (ligesom kød) og en rar mæthedsfornemmelse.
Krydderier er til gengæld billige i Nordafrika, så dem bruger man rigeligt af. Det kan fx være ingefær, kanel, spidskommen, korianderfrø, paprika og sort peber. Det kunne også være kardemomme. Og safran, som nok igen er mest brugt af velhaverne.
I solidaritet med de millioner af helt almindelige marokkanere uden Bentley i garagen og kilovis af guld på hænder og arme vælger vi den vegetariske udgave af harira. Uden safran. Du kan godt begynde at glæde dig.
Som tilbehør til den duftende kikærtesuppe vil lune fladbrød være passende. Vi foreslår at toppe suppen med en skefuld græsk yoghurt og en håndfuld korianderblade. Det grønne islæt kan også sagtens være mynteblade. Og skal det være rigtigt marokkansk, serverer du en kop sødet myntete til.
Her på Spicy Twist koger vi altid vores kikærter selv, men vi fordømmer naturligvis ikke dem, der hellere åbner et par dåser færdigkogte kikærter. Fordelen ved at koge kikærterne selv er, at det er billigere og mere bæredygtigt – og at du får det skønneste kogevand, som du kan bruge i suppen.
Det er let at koge sine egne kikærter: Læg et par håndfulde tørre kikærter i blød i rigeligt vand i mindst 8 timer. Kassér dette vand og kog nu kikærterne 40 minutter i masser af frisk vand tilsat 1 tsk. salt og 5 laurblade. Husk at skumme vandet i starten. Lad gerne kikærterne stå og trække længe i vandet bagefter.
Ingredienser
3 spsk. olie | |
3 stængler blegselleri | |
3 fed hvidløg | |
2 røde peberfrugter | |
2 løg | |
20 g frisk ingefær | |
2 dl røde linser | |
600 g kogte kikærter | |
8 dl kogevand eller grøntsagsbouillon | |
1 ds. flåede tomater | |
Krydderiblanding |
|
2 tsk. spidskommen | |
2 tsk. korianderfrø | |
2 tsk. paprika | |
1 tsk. sorte peberkorn | |
1 tsk. kanel | |
1 tsk. salt | |
Topping |
|
Græsk yoghurt | |
Frisk koriander |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Varm olien op i en passende stor gryde og tilsæt de fint snittede grøntsager inkl ingefær |
2
Færdig
|
Tilsæt også gerne stilkene fra den friske koriander i stedet for at smide dem ud |
3
Færdig
|
Steg ved middellav varme, til grøntsagerne bliver blanke og falder sammen |
4
Færdig
|
Knus krydderierne og steg med et par minutter, til det dufter kraftigt |
5
Færdig
|
Tilsæt linser, kikærter, kogevand/bouillon og flåede tomater og småkog 45 minutter under låg |
6
Færdig
|
Servér rygende varmt med en klat yoghurt og friske korianderblade |