Ingredienser
-
1 tsk. rørsukker
-
0.5 dl mørk rom
-
2 dl stærk kaffe (espresso)
Et par ord om vores opskrift
Carajillo (udtales karahiljo) er kaffe blandet med noget sprut og noget sødt. Alt efter om du er i Spanien, Mexico, USA eller på Cuba, varierer denne kaffedrink dog MEGET.
Nogen serverer en kold carajillo med kaffe, sprut og likør over isterninger. Andre blander simpelt hen varm kaffe, sprut og evt. likør. Og atter andre sætter ild på sprutten for at give kaffen en let karamelliseret eftersmag. Det er denne sidstnævnte carajillo-skole, vi bekender os til.
I en fjern fortid dinglede Spicy Twist ind omkring en listig bar i Baskerlandets dejligste by, San Sebastian (Donostia også kaldet). Da øjnene havde vænnet sig til mørket, så vi nogle lokale hygge sig over hver et glas kaffe, som der først havde været ild i. Sådan en frækkert måtte vi da også prøve.
Bartenderen lagde en sukkerknald ned i et glas, hældte et ordentligt bløp spansk brandy over og satte ild til. Mens sprutten stod og brændte, lavede hun en espresso, og da den var færdig, hældte hun kaffen over brandyen. “Aqui tienes, señor!”
Hold nu op, hvor smagte det godt. Flammerne havde taget det sprittede af sprutten, alkoholen tog det beske af kaffen, og den let karamelliserede smag overflødiggjorde dessert.
En mørk rom eller en brandy, evt. cognac, er den helt rigtige sprut at bruge i en carajillo. Problemet er bare, at hvis alkoholstyrken ‘kun’ er 40%, skal sprutten varmes op først for at få ild på den. 50-60% alkohol er lige til at sætte en tændstik til.
Er din rom eller brandy 40%, er det derfor svært at få den til at brænde i et glas. I stedet må du hælde sprutten i en gryde sammen med sukkeret, varme lynhurtigt op og sætte ild til. Lad det brænde 1-2 minutter og hæld så i den gode, stærke kaffe, du har lavet.
Sukker, sprut, ild, kaffe. Sværere er det ikke at lave en ildfuld, spansk carajillo.
Ingredienser
1 tsk. rørsukker | |
0.5 dl mørk rom | |
2 dl stærk kaffe (espresso) |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hæld sukker i et solidt glas, hæld rom over og sæt ild på - lad brænde 1-2 minutter |
2
Færdig
|
Hvis du ikke kan få ild på rommen i et glas, må du hælde sukker og rom i en gryde og varme lynhurtigt op - nu kan du let få ild på spritdampene - lad brænde 1 minut |
3
Færdig
|
Hæld den varme rom-sukkerblanding i kaffen og rør rundt |
4
Færdig
|
Salud! |