Ingredienser
-
1 fl rødvin
-
1 stjerneanis, knust
-
4 nelliker, knust
-
2 stænger kanel
-
1.5 dl appelsinsaft
-
1 appelsin i mindre stykker
-
50 g rørsukker
-
0.5 dl mørk rom
Et par ord om vores opskrift
Hvert år valfarter titusinder af småforfrosne skiløbere til afterskiing, og her kan de være så heldige at få serveret noget, der minder om gløgg. Efter et enkelt glas af den hede, røde drik er de vindblæste kinder blevet endnu rødere, og den indre varme har bredt sig. For ikke at tale om stemningen, der lynhurtigt bliver let og hyggelig.
Glühwein, som denne herlige drik hedder i Tyskland og Østrig, er en flere hundrede år gammel opfindelse, som har været nydt af det bedre borgerskab på kolde vinteraftener.
Ordet Glühwein har samme oprindelse som gløgg og betyder en glødet (dvs. opvarmet) vin.
Men Glühwein og gløgg er ikke helt det samme. Gløgg er sødere, mere familievenlig, blandt andet på grund af sukkerindholdet i de rosiner, der varmes med i drikken. Glühwein er kun en smule sødt, men smager til gengæld mere af appelsin.
I Glühwein skal der ikke en masse hyggesnask som rosiner og mandler, kun rødvin, krydderier, appelsin, en anelse sukker – og måske et skvæt mørk rom ved servering. Glühwein er med andre ord en drik for voksne.
Krydderierne kanel, nelliker og stjerneanis giver den samme fornemmelse af jul, som man også får af gløgg. Appelsinen (saft + appelsinstykker) fjerner på elegant vis meget af rødvinens tunge, mørke præg.
Har du lyst til at servere noget spiseligt til Glühwein, kan du sagtens bruge danske klassikere som æbleskiver, brunkager og pebernødder.
Opskriften rækker til 4 pæne glas.
Se også vores opskrifter på julegløgg og hvid gløgg.
Ingredienser
1 fl rødvin | |
1 stjerneanis, knust | |
4 nelliker, knust | |
2 stænger kanel | |
1.5 dl appelsinsaft | |
1 appelsin i mindre stykker | |
50 g rørsukker | |
0.5 dl mørk rom |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Varm alle ingredienser (minus rom) langsomt op under låg, uden at det kommer i kog - det tager måske 10 minutter |
2
Færdig
|
Fisk appelsinstykker og kanelstænger op, tilsæt rom |
3
Færdig
|
Servér rygende varmt af glas eller krus |