Ingredienser
-
1 kylling
-
Jerk marinade
-
3 forårsløg, groft hakket
-
3 fed hvidløg, revet
-
20 g ingefær, revet
-
2 spsk. olie
-
2 spsk. soya
-
0.5 lime, saften
-
2 tsk. stødt allehånde
-
2 tsk. timian
-
1.5 tsk. salt
-
1 tsk. chiliflager
-
1 tsk. paprika
-
1 tsk. kanel
Et par ord om vores opskrift
Drømmer du om en tur til Caribien og øernes lækre kødgryder, så er hjemmelavet jerk chicken et godt sted at starte. Du kan næsten mærke de pulserende reggae-rytmer, når du sætter tænderne i en af Jamaicas bedste kyllingeretter. Opskriften er nem at gå til, og den sprøde kylling bliver både sund og fedtfattig.
Vi viser her, hvordan du laver en perfekt jerk chicken både på grill og i ovn.
Ingredienser
1 kylling | |
Jerk marinade |
|
3 forårsløg, groft hakket | |
3 fed hvidløg, revet | |
20 g ingefær, revet | |
2 spsk. olie | |
2 spsk. soya | |
0.5 lime, saften | |
2 tsk. stødt allehånde | |
2 tsk. timian | |
1.5 tsk. salt | |
1 tsk. chiliflager | |
1 tsk. paprika | |
1 tsk. kanel |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Klip kyllingen i 8-10 stykker |
2
Færdig
|
Blend marinaden til en tyk pasta, smør på kyllingestykkerne og anbring i en frysepose |
3
Færdig
|
Lad marinere på køl i mindst 3-4 timer, gerne et døgn eller mere - husk at vende posen engang imellem |
4
Færdig
|
Inden du lægger kyllingestykkerne i grillen, tilføj gerne nogle træspåner til de glødende briketter, så der dannes røg i grillen |
5
Færdig
|
Grill kyllingestykkerne 35 minutter ved indirekte varme |
6
Færdig
|
Grill kyllingestykkerne 5 minutter direkte over de glødende kul for at få skindet sprødt |
7
Færdig
|
Vil du hellere lave retten i ovn, så giv kyllingestykkerne 40 minutter på næstnederste rille ved 225 grader |
Mere om jerk chicken – spicy kylling fra Jamaica
Da Spicy Twist besøgte den caribiske ø Jamaica for mange år siden, bemærkede vi, at der mange steder langs de hullede veje stod stativer med osende olietønder liggende på den lange led. Tønderne var skåret igennem, så den nederste del fungerede som kulbækken med en grillrist over, mens den øverste del lå på som låg.
Håndmalede skilte i muntre farver fortalte, at her solgte man JERK PORK eller JERK CHICKEN. Priserne var rimelige, og de lokale flokkedes for at købe sig en paptallerken med grillede stykker kød på ben. Behøver vi at sige, at der duftede pragtfuldt omkring disse røgfyldte tønder? Vi måtte selvfølgelig smage (mange gange!) – og sjældent har vi fået så lækkert, grillet kød. Stærkt og krydret på en raffineret måde.
Marinaden er hemmeligheden bag en vellykket jerk chicken. I marinaden indgår som regel allehånde og en chili ved navn Scotch Bonnet (som vi her erstatter med almindelige chiliflager). Også forårsløg, ingefær, hvidløg og timian er almindelige ingredienser i en god, gammeldags jerk rub.
Hvis du kan få det til at ose i grillen, mens dine marinerede kyllingestykker bliver møre og sprøde, vil det være en fordel. Vi lagde nogle tørre grene oven på de glødende briketter, før vi lukkede låget over grillen, og det udviklede en hel del røg.
Du kan også tilberede din jerk chicken i ovn. Her må du bare undvære røgen. Giv kyllingestykkerne 40 minutter i en 225 grader varm ovn på næstnederste rille.
Som du kan se, skal der en del ingredienser i jerk marinaden. Men det er helt almindelige (sunde!) sager, og opskriften er nem at gå til. Så hop trygt ud i den lækre, spicy kylling fra Jamaica.
Tilbehør til jerk chicken
Servér en omgang hjemmelavet sydamerikansk tomatsalsa (gerne tilsat mango) eller coleslaw samt ris eller en kartoffelsalat af søde kartofler. På Jamaica ville man helt sikkert drikke en piskende kold Red Stripe til, men al slags kold øl går an.
Jah mon!
Gode opskrifter, der minder om denne
- Hjemmelavet tandoori-kylling på grill
- Marokkanske kyllingelår på grill
- Kylling på grill med souvlaki-marinade
- Helstegt butterfly-kylling på grill
- Chilikylling på grill