Ingredienser
-
Dej
-
200 g mel
-
50 g yoghurt
-
1 æg
-
4 spsk. olie
-
0.5 tsk. salt
-
Fyld
-
3 spsk. olivenolie
-
1 løg
-
2 fed hvidløg
-
300 g hakket oksekød
-
2 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. chiliflager
-
1 tsk. paprika
-
1 tsk. oregano
-
0.75 tsk. salt
-
3 spsk. rosiner
-
12 sorte oliven uden sten
-
2 æg
-
Guacamole-salat
-
2 avocadoer
-
4 spsk. limesaft
-
1 spsk. yoghurt
-
1 fed hvidløg, knust
-
0.5 tsk. salt, peber
-
1 æble
-
1 rødløg
-
1 gulerod
-
0.5 bdt. koriander
Et par ord om vores opskrift
Empanadas betyder egentlig ‘indpakket i brød’ – og dét, der indpakkes, er noget lækkert fyld. Det kan være grøntsager, fisk, skaldyr, kylling eller, som i denne latinamerikanske opskrift, oksekød.
I andre lande har man tilsvarende pirogger og samosas, der ligeledes er dejpakker med forskelligt fyld i.
I Sydamerika spiser man empanadas overalt, og hver region har naturligvis sit særlige fyld. Empanadas de pino er Chiles bud, og de er så populære i landet, at de nærmest er en del af folkesjælen. Før han skammeligt blev myrdet, udtalte Chiles elskede præsident Salvador Allende, at den chilenske revolution skulle have “smagen af rødvin og duften af empanadas”.
Empanadas de pino har som oftest fyld af krydret hakket oksekød, der er stegt med løg, hvidløg og chili, samt oliven, rosiner og hårdkogt æg. Og det er selvklart sådan, vi laver dem her.
Empanadas med kødfyld kan bruges til alt muligt: Som appetizer eller snack til drinks, som en let frokost, som mellemmåltid, som madpakke på udflugter – for det geniale er jo, at du får brød og lækkert fyld på én gang. Ligesom med pizza.
Til forret kan man højst spise to empanadas hver, så denne portion rækker til 4 personer. Vi foreslår at servere en “guacamole-salat” til – med avocado, æble, løg og gulerod. Du kunne også lave en let italiensk tomatsalat…
Et glas chilensk rødvin ville heller ikke være af vejen.
Ingredienser
Dej |
|
200 g mel | |
50 g yoghurt | |
1 æg | |
4 spsk. olie | |
0.5 tsk. salt | |
Fyld |
|
3 spsk. olivenolie | |
1 løg | |
2 fed hvidløg | |
300 g hakket oksekød | |
2 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. chiliflager | |
1 tsk. paprika | |
1 tsk. oregano | |
0.75 tsk. salt | |
3 spsk. rosiner | |
12 sorte oliven uden sten | |
2 æg | |
Guacamole-salat |
|
2 avocadoer | |
4 spsk. limesaft | |
1 spsk. yoghurt | |
1 fed hvidløg, knust | |
0.5 tsk. salt, peber | |
1 æble | |
1 rødløg | |
1 gulerod | |
0.5 bdt. koriander |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Ælt ingredienserne til dej sammen og stil køligt 30 minutter |
2
Færdig
|
Varm olien op på en pande og steg finthakket løg og hvidløg blanke - det tager ca. 10 minutter |
3
Færdig
|
Steg kødet med, indtil det er smuldret |
4
Færdig
|
Tilsæt krydderierne og steg med 1-2 minutter |
5
Færdig
|
Tag panden af varmen og tilsæt rosiner og de halverede oliven |
6
Færdig
|
Mens kødet bliver lunkent, koger du æggene 6 minutter |
7
Færdig
|
Pil de hårdkogte æg og skær dem i kvarte på den lange led |
8
Færdig
|
Del dejen i 8 boller, som du ruller ud til tyndest mulige cirkler |
9
Færdig
|
Læg kødfyld på den ene halvdel af dejen og placér et kvart æg ovenpå |
10
Færdig
|
Træk den anden halvdel af dejen hen over og tryk den åbne halvcirkel sammen med en gaffel |
11
Færdig
|
Pensl empanadas med æg og bag dem 15 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
12
Færdig
|
Mens empanadas bager i ovnen, laver du guacamole-salaten: |