Ingredienser
-
2 spsk. olie
-
200 g bacon, i strimler
-
2 fed hvidløg, finthakket
-
2 løg, hakket
-
2 store gulerødder, i tern
-
2 stængler blegselleri, hakket
-
250 g champignon, i kvarter
-
600 g skært oksekød, i tern à 2 x 2 cm
-
3 spsk. paprika
-
2 tsk. timian.
-
2 tsk. salt
-
1 tsk. spidskommen
-
0.5 tsk. chiliflager
-
4 laurbærblade
-
70 g tomatpuré
-
2 dl hvidvin
-
2 dl vand
-
3 spsk. majsstivelse
-
6 spsk. vand
-
Persille, finthakket
Et par ord om vores opskrift
Beder du om gullasch / gullash (gulyàs) i Ungarn, får du serveret en krydret rød suppe, der er ret tynd i konsistensen. Er du derimod på udkig efter en ret, der minder om ‘dansk gullasch’ – som jo er en slags tyk kødstuvning med paprika – skal du snarere bede om pörkölt eller bogrács gulyàs.
Så nej, denne opskrift er ikke på ungarsk gullasch. Hvis du ønsker at lave suppe, må du kigge andetsteds. Her forsøger vi os med en dansk gullasch, altså den gode, kraftige stuvning med skært oksekød, grøntsager og en håndfuld varme krydderier. Skøn simremad, som passer til en kølig dag.
Hvad er skært oksekød, spørger du? Det er kød befriet for sener og fedt. Velegnet kød til gullasch er klump, bov, inderlår og tykkam.
Her til lands har vi tradition for at servere kartoffelmos til vores gullasch. Du kan også byde på ris eller brød, mens hvis du synes, mos er det perfekte tilbehør, hvorfor så ikke servere den-perfekte-kartoffelmos/…?
Kraftig rødvin eller mørkt øl kan varmt anbefales i glassene til.
Ingredienser
2 spsk. olie | |
200 g bacon, i strimler | |
2 fed hvidløg, finthakket | |
2 løg, hakket | |
2 store gulerødder, i tern | |
2 stængler blegselleri, hakket | |
250 g champignon, i kvarter | |
600 g skært oksekød, i tern à 2 x 2 cm | |
3 spsk. paprika | |
2 tsk. timian. | |
2 tsk. salt | |
1 tsk. spidskommen | |
0.5 tsk. chiliflager | |
4 laurbærblade | |
70 g tomatpuré | |
2 dl hvidvin | |
2 dl vand | |
3 spsk. majsstivelse | |
6 spsk. vand | |
Persille, finthakket |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Steg baconstrimlerne sprøde i olien - stil til side |
2
Færdig
|
Steg grøntsagerne ca. 10 minutter i baconfedtet med et lille nip salt - de skal tabe væske, men ikke tage farve - stil til side |
3
Færdig
|
Brun kødet og kog det herefter under låg ved lav varme med krydderier, tomatpuré, vin og vand i 1,5 time |
4
Færdig
|
Lad grøntsagerne koge med de sidste 30 minutter |
5
Færdig
|
Rør majsstivelse op med vand og jævn retten |
6
Færdig
|
Drys med bacon og persille og servér rygende varm |