Ingredienser
-
1 kg kartofler, kogte
-
4 æg, kogt 6 minutter
-
400 g fast tofu
-
3 spsk. olie
-
4 stængler blegselleri
-
1 bk. bønnespirer
-
1 bdt. forårsløg
-
1 bdt. radiser
-
0.5 spidskål
-
1 ps. rejechips
-
Peanutdressing
-
100 g rå jordnødder
-
0.5 dl vand
-
4 spsk. kokosolie
-
2 spsk. fiskesovs
-
1 lime, saften
-
1 fed hvidløg
-
0.5 stærk chili
-
10 g revet ingefær
-
1 tsk. tamarind eller sumak
-
1 tsk. sukker
Et par ord om vores opskrift
Gado gado er indo indo. -nesisk, altså. De har mange af den slags dobbeltord i Indonesien – og for gado gados vedkommende dækker det over en madsalat, der er kolossalt populær i det store ørige. Du kan få dig en portion gado gado overalt på gader og stræder, og hver lille biks har sin egen måde at lave salaten på.
Man kan måske hævde, at gado gado er indonesernes svar på Buddha bowl. Både gado gado og Buddha bowl er komplette madsalater, der består af rå og tilberedte elementer – og begge er primært vegetariske salater.
I en ægte indonesisk gado gado er der stort set altid stegt tofu, kogte kartofler og æg samt diverse sprøde grøntsager. Hv’angår de sidstnævnte, synes vi, du skal vælge den type grønt, der er i sæson.
Et andet fast element i gado gado er peanutdressingen. I Indonesien rister man ofte jordnødderne på stedet for at lave dressingen frisk fra grunden – her i Vesten vælger vi tit at springe over, hvor gærdet er lavest, og plaske peanutbutter i dressingen. Det er synd!
Det tager højst 10 minutter at riste 100 gram rå jordnødder lysebrune på en pande. Når du blender de lune jordnødder sammen med de øvrige ingredienser, får du den vildeste dressing, der smager af solskin og glade ferieminder. Gør det, gør det.
Kokosolie i dressingen er klart bedre end fx olivenolie eller solsikkeolie, så køb endelig et glas. Du kan sagtens bruge kokosolie til alt muligt andet, blandt andet hjemmelavet granola og hjemmelavet peanutbutter.
En anden autentisk ingrediens i dressingen er tamarind. Vi havde dog ‘kun’ sumak i huset, og da både tamarind og sumak tilfører en syrligt-bitter smag, kan de to specialiteter sagtens byttes ud med hinanden. Har du ingen af delene, så tilsæt 1 spsk. lime ekstra.
For en god ordens skyld: Gado gado giver tilstrækkeligt med proteiner, kulhydrater og vitaminer til at dække alle kroppens behov i ét måltid. Men for at det ikke skal blive FOR fornuftigt, så gør som indoneserne: Servér en nævefuld rejechips til. Knas!
Ingredienser
1 kg kartofler, kogte | |
4 æg, kogt 6 minutter | |
400 g fast tofu | |
3 spsk. olie | |
4 stængler blegselleri | |
1 bk. bønnespirer | |
1 bdt. forårsløg | |
1 bdt. radiser | |
0.5 spidskål | |
1 ps. rejechips | |
Peanutdressing |
|
100 g rå jordnødder | |
0.5 dl vand | |
4 spsk. kokosolie | |
2 spsk. fiskesovs | |
1 lime, saften | |
1 fed hvidløg | |
0.5 stærk chili | |
10 g revet ingefær | |
1 tsk. tamarind eller sumak | |
1 tsk. sukker |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog kartofler og æg (evt. sammen - fisk æggene op efter 6 minutter) og køl af |
2
Færdig
|
Skær tofu ud i store tern og steg lysebrune i olien ved høj varme - drys med salt |
3
Færdig
|
Skær og snit grøntsagerne i mundrette stykker |
4
Færdig
|
Rist jordnødderne lysebrune på en tør varme - det tager ca. 10 minutter |
5
Færdig
|
Blend alle ingredienser til dressing - servér i en separat skål |
6
Færdig
|
Servér også rejechips i en separat skål |
7
Færdig
|
Anret alle øvrige elementer til salaten dekorativt på et stort fad |