Ingredienser
-
Kødet
-
1.5 kg oksebryst
-
1 løg
-
5 laurbærblade
-
10 peberkorn, knust
-
1 spsk. salt
-
2 tsk. timian
-
1 tsk. sukker
-
Stuvede grøntsager
-
1 L suppe
-
300 g kartofler
-
0.5 selleri
-
3 gulerødder
-
2 porrer
-
1 bdt. persille
-
Jævning
-
40 g smør
-
4 spsk. mel
Et par ord om vores opskrift
Der er ikke mange udskæringer på koen, der smager bedre end brystkødet. Det er perfekt fedtmarmoreret og fyldt med god smag, og kogningen af det lækre kød resulterer i en helt fantastisk suppe.
Ofte bruges udskæringen som sprængt oksebryst, der serveres med kartofler og peberrodssovs. Sprængt oksebryst er også populært pålæg ved bedre frokoster.
Oksebrystet er en hård muskel, der kræver lang tilberedningstid, før det er mørt. En god tommelfingerregel er 2 timers kogetid og (mindst) 30 minutters trækketid. Men sværere er det altså heller ikke. Du skal bare starte i god tid.
Fremgangsmåden er enkel: Sæt oksebrystet over i koldt vand, der akkurat dækker. Når vandet koger, skummer du det fri for urenheder og tilsætter krydderier. Nu skal kødet bare stå og småsimre 2 timer under låg, hvorefter du slukker for blusset og lader oksebrystet stå og trække en halv time eller mere.
Gammeldags kogt oksebryst giver en pragtfuld kødsuppe, som du sagtens kan bruge til oksekødssuppe. Ønsker du suppen endnu kraftigere, koger du oksebrystet sammen med et par kraftben.
Men den gode suppe kan også bruges som basis i en stuvning. Kog et par håndfulde vintergrøntsager i suppen og jævn den med en smørbolle, så får du det skønneste tilbehør til det møre oksebryst.
I stedet for at servere oksebrystet i skiver med fedtkant, som man gjorde i gamle dage, ser det mere elegant ud at skære kødet ud i kraftige klodser, som er befriet for fedt.
Øl smager altid godt til kogt oksebryst. Ønsker du at servere vin, skal det være en kraftig sag som Zinfandel, Ripasso, Cote du Rhone, Chateauneuf-du-Pape.
Ingredienser
Kødet |
|
1.5 kg oksebryst | |
1 løg | |
5 laurbærblade | |
10 peberkorn, knust | |
1 spsk. salt | |
2 tsk. timian | |
1 tsk. sukker | |
Stuvede grøntsager |
|
1 L suppe | |
300 g kartofler | |
0.5 selleri | |
3 gulerødder | |
2 porrer | |
1 bdt. persille | |
Jævning |
|
40 g smør | |
4 spsk. mel |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt kødet over i vand, der lige dækker – når kødet koger, skummes vand frit for urenheder |
2
Færdig
|
Tilsæt hakket løg og krydderier – lad kødet småsimre under låg i 2 timer – lad trække mindst 30 minutter yderligere i suppen |
3
Færdig
|
Ved servering kan du enten skære kødet i skiver eller i kraftige klodser, som er befriet for fedt |
4
Færdig
|
Mål suppe af til stuvningen |
5
Færdig
|
Snit kartofler, selleri og gulerødder i fine tern og kog 10 minutter i suppen |
6
Færdig
|
Skær porrer i ½ cm tykke skiver og kog 2 minutter sammen med de øvrige grøntsager |
7
Færdig
|
Ælt smør og mel sammen til en smørbolle – dump bollen ned til grøntsagerne og lad den opløse sig under omrøring – kog yderligere 2 minutter |
8
Færdig
|
Tag stuvningen af ilden, rør finthakket persille i og servér straks |