Ingredienser
-
1 liter vand
-
600 g rørsukker
-
8 g kinabark
-
5 limeblade
-
2 stilke citrongræs, tynde skiver
-
2 lime, saft og skal
-
Evt. 1 håndfuld hybenroseblade
-
10 g citronsyre
Et par ord om vores opskrift
I takt med at vi har fået smag for bedre ginmærker, er vi naturligvis også begyndt at mande op på tonicen. Farvel til Gordon’s og Schweppes, goddag til Hendricks og Fevertree.
Og ja, de nye gin- og tonic-mærker smager helt klart meget bedre og langt mere nuanceret. Men vi får så sandelig også lov til at betale blod for det.
Især premium tonic er næsten fornærmende dyrt! En halv liter Fevertree-tonic, der rækker til 2-3 glas gin tonic, koster rask væk 35 kroner. Det er jo helt ude i hampen.
Lad os i stedet lave vores egen tonic. Eller rettere tonicsirup, som bagefter bare skal blandes med danskvand i drinken. Denne tonic er lækrere end selv de dyreste købe-tonics, og den koster langt under en tyvendedel af prisen.
Tidsforbruget er tilsvarende beskedent: Der er 10 minutters reelt arbejde i opgaven.
1 liter tonicsirup rækker til 3-4 liter færdig tonic og kan holde sig i køleskabet i månedsvis. Slut med at slæbe plasticflasker hjem med tonic, der står og bliver doven. Har du danskvand i huset (køb en Sodastream!), så har du fremover også tonic.
Principielt set består en basic tonic af vand, sukker og kinabark. Kinabark kan købes i helsekostbutikker eller på nettet og er dét, man i gamle dage behandlede malaria med under betegnelsen kinin. Kinabark er bittert og må kun indtages i mindre doser (bare rolig, det er der taget højde for i denne opskrift).
Ud over de tre grundingredienser i tonic kan du tilføje smage, som du godt kan lide. Vi holder fx meget af noget let syrligt i forbindelse med en gin tonic og tilføjer derfor lime, limeskal, limeblade, citrongræs og citronsyre som smagsgivere. Andre bruger grape, appelsin, citron, allehånde, stjerneanis…
For at runde smagen af og give tonic’en en lidt festligere farve tilføjede vi lige en håndfuld hybenroseblade plukket i nærheden. Det kunne også være rosenblade fra haven. Denne tilføjelse er helt valgfri.
Her får du også lige opskriften på en lidt bedre gin tonic for kendere. I stedet for 1,5 dl tonic bruger du 1,5 dl danskvand og 1,5 spsk. af din hjemmelavede tonicsirup. Top op med masser af is.
Hjemmelavet tonic = 1 dl danskvand + 1 spsk. tonicsirup.
Ingredienser
1 liter vand | |
600 g rørsukker | |
8 g kinabark | |
5 limeblade | |
2 stilke citrongræs, tynde skiver | |
2 lime, saft og skal | |
Evt. 1 håndfuld hybenroseblade | |
10 g citronsyre |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog alle ingredienser (minus rosenblade og citronsyre) i 15 minutter |
2
Færdig
|
Kog evt. rosenblade med de sidste 5 minutter |
3
Færdig
|
Tag gryden af ilden, rør citronsyre i og lad trække mindst 2 timer under låg |
4
Færdig
|
Si tonicsiruppen gennem en fintmasket sigte eller et tyndt klæde |
5
Færdig
|
Hæld på patentflasker |
4 Comments Skjul kommentarer
Hej
I skriver at 1 liter tonic sirup giver 3-4 liter tonic – altså et 1 til 3/4 blandingsforhold
Senere skriver i 1 spsk per dl. Danskvand. 1 spsk er omkring 1.5 cl, så det giver et blandingsforhold på 1 til 6/7.
Hvilket er det rigtige blandingsforhold? – eller er det ment som at 1 liter opskrift rækker til 3-4 liter tonic, når man tager højde for fordampning osv?
Kære Stefan
Der er jo forskel på størrelsen af spiseskeer og på vores respektive smagsløg. Så vi vil opfordre til at smage sig frem drink for drink – og bagefter se, hvor langt tonic’en rakte. Beklager, at vi ikke er helt så præcise i angivelserne som du.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej
Lavede tonic i går til vores gæster. Fulgte opskriften pånær rosenblade, som vi ikke lige kunne få fat i.
Den blev rigtig god, og vi blandede den ikke på forhånd, så gæsterne kunne selv lave deres egen tonic og selv bestemme, hvor bitter den skulle være.
Stort hit, som vi helt sikkert vil gentage. Tror også vi har Kinabark til resten af vores liv.
Kære Lina
Tak for den søde og sjove kommentar. God idé med, at gæsterne selv kan blande efter lyst. Og ja, vi har også kinabark til flere livs forbrug (c;
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist