Ingredienser
-
4 dl ris
-
6 dl vand
-
0.5 tsk. salt
-
Desuden
-
4 spsk. olie
-
2 fed hvidløg
-
20 g frisk ingefær
-
4 æg
-
1 bdt. forårsløg
-
1 tsk. salt
-
2 spsk. soya
Et par ord om vores opskrift
Noget af den mest populære mad, du kan få i Asien, er stegte ris. Alle landene derude har stegte ris på menuen, og både de lokale og turisterne skovler kolossale mængder af den velsmagende spise i sig. Morgen, middag og aften.
Ud over den skønne, ukomplicerede smag er der meget andet godt at sige om stegte ris. Det er ufatteligt let at lave, det er relativt sundt, og det er billig mad. Sidstnævnte egenskab vejer tungt hos millioner af asiater, der ikke har så meget at rutte med.
I Kina er en omgang stegte ris med æg en meget udbredt ret. Kombinationen af ris, æg, forårsløg og lidt olie til stegning betyder, at retten dækker alle kroppens næringsbehov med kulhydrater, proteiner, vitaminer og fedt.
Kinesiske stegte ris med æg er med andre ord det perfekte måltid på en kødløs dag.
Se også vores opskrifter på stegte ris thai-style og stegte ris med ananas og rejer.
Et godt tip er at koge risene god tid i forvejen, gerne dagen inden, så de når at blive kolde og helst tørre lidt ud. Skyl gerne risene nogle gange i koldt vand inden kogning for at fjerne mest muligt af stivelsen, som har en tendens til at brænde på, når du senere steger risene.
Læs her om korrekt kogning af ris.
Den kinesiske udgave af stegte ris er meget simpel. Ud over de tidligere nævnte ingredienser skal retten i princippet bare tilsættes salt og soya. Det er i øvrigt soya, der giver risene deres lysebrune farve, ikke stegningen.
I nogle kinesiske opskrifter bruges der også frisk ingefær og hvidløg i de stegte ris, og dét er vi helt enige om.
Du kan bruge en sliplet-pande eller en wok til at lave de stegte ris i.
Er du til det stærke køkken, kan du lynhurtigt lave en hjemmelavet chiliolie (verdens nemmeste) til at sætte på bordet sammen med de stegte ris. Sæt også gerne soya frem til dem, der ønsker retten mere salt.
Ingredienser
4 dl ris | |
6 dl vand | |
0.5 tsk. salt | |
Desuden |
|
4 spsk. olie | |
2 fed hvidløg | |
20 g frisk ingefær | |
4 æg | |
1 bdt. forårsløg | |
1 tsk. salt | |
2 spsk. soya |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog risene god tid i forvejen, så de når at køle af og gerne tørre lidt ud |
2
Færdig
|
Kog risene med vand og salt i 11 minutter under låg og lad dem herefter trække 11 minutter under låg |
3
Færdig
|
Hav alle de øvrige ingredienser klargjort, inden du påbegynder stegningen, for det går lynhurtigt og kræver, at du er helt koncentreret om det, der sker på panden eller i wokken |
4
Færdig
|
Hak hvidløg og ingefær fint - pisk æggene sammen - snit forårsløgene let på skrå i 1 cm tykke stykker |
5
Færdig
|
Varm olien op på panden eller i wokken ved næsthøjeste varmegrad |
6
Færdig
|
Tilsæt hvidløg og ingefær og steg i 1 minut, uden at det tager farve |
7
Færdig
|
Tilsæt æggemassen og lad den størkne lidt, inden du roder rundt i den - æggene skal ende med at være i større stykker end røræg |
8
Færdig
|
Tilsæt forårsløg, ris og salt og varm alting godt igennem, mens du hele tiden sørger for, at risene ikke brænder på |
9
Færdig
|
Smag til med soya, rod godt rundt og servér nu rygende varmt |