Ingredienser
-
2.5 dl mælk
-
25 g gær
-
450 g mel
-
50 g smør
-
50 g sukker
-
1 æg
-
10 kardemommekapsler, de knuste korn
-
0.25 tsk. salt
-
Snask
-
150 g brun farin
-
150 g smør
-
1 stjerneanis, knust
Et par ord om vores opskrift
Fyn er den skønne, grønne ø i midten af Danmark, her taler de gode folk med den blideste dialekt, og herfra stammer rygeosten. Og brunsvigeren!
Onde tunger påstår godt nok, at brunsviger er en fordanskning af Braunschweig, den nedersaksiske by, der i gamle dage hed Brunsvig på dansk. Men det tror vi ikke på, vel?
Brunsviger er en fynsk specialist, og hvis den skal smage som på Fyn, skal den være svampet i krummen og snasket på toppen. Ikke noget forfinet her, bare blød og lækker velsmag. Med en kop skoldhed kaffe eller te er brunsviger noget af det bedste, der kan ske dig og din søde tand. Genialt bagværk både til brunch og til eftermiddagshygge.
Og nej, brunsviger er ikke og skal ikke være sundt. Der skal masser af smør og sukker i, ellers bliver den ikke rigtigt snasket. Vi har godt nok sparet en smule smør ved at bruge bagepapir i stedet for at smøre formen, men det er mere for nemheds skyld.
For nemheds skyld foreslår vi også, at du trykker den lidt klistrede dej direkte ud i formen med fingrene i stedet for at rode med kagerulle og mel – fingrene skal du alligevel bruge, når du trykker fordybninger i dejen, som snasket kan løbe ned i.
Snasket, som nogen kalder remonce (men er det ikke et lidt for fint ord i sammenhængen?), består af lige dele smør og brun farin. Og her kommer vores lille, frække twist: Stjerneanis! Den diskrete, lakridsagtige smag står fantastisk til den let brændte smag i brunt sukker – og bare rolig, hvis du ikke fortæller nogen, at du har brugt stjerneanis, vil de ikke selv opdage det. Krydderiet giver bare en mild tone på toppen af sukkersnasket.
Portionen i denne opskrift rækker til 8 stykker brunsviger. Sørg for at spise den samme dag, hvor kagen klart er mest interessant.
Ingredienser
2.5 dl mælk | |
25 g gær | |
450 g mel | |
50 g smør | |
50 g sukker | |
1 æg | |
10 kardemommekapsler, de knuste korn | |
0.25 tsk. salt | |
Snask |
|
150 g brun farin | |
150 g smør | |
1 stjerneanis, knust |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Opløs gæren i den kolde mælk |
2
Færdig
|
Rør alle de øvrige ingredienser i dejen sammen, gerne med dejkrogene på din elpisker |
3
Færdig
|
Lad dejen hæve 30 minutter |
4
Færdig
|
Hæld imens ingredienser til snask i en gryde, smelt og rør det sammen |
5
Færdig
|
Beklæd en form på ca. 25 x 25 cm med bagepapir og tryk dejen ud i den - med en lille smule dejkant hele vejen rundt |
6
Færdig
|
Tryk en masse fordybninger i dejen og fordel nu snasket over det hele |
7
Færdig
|
Lad efterhæve 45 minutter |
8
Færdig
|
Bag brunsvigeren 20 minutter på næstnederste rille i en 200 grader varm ovn |