Opskrift: Pragtfuld kylling til jul
med brun sovs og brune kartofler

0 0
Opskrift: Pragtfuld kylling til jul

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Helstegt kylling
1 kylling
1 æble
100 g svesker
Olie
Salt
Brun sovs
5 dl vand
2 terninger hønsebouillon
3 laurbærblade
5 peberkorn, knust
1 tsk. knust allehånde
1 tsk. ketchup
2 tsk. æbleeddike
40 g smør
4 spsk. mel
Kulør
Brune kartofler
1 kg små, kogte kartofler
1 dl sirup
2 spsk. olivenolie
1 spsk. brun farin

Superlækker julemiddag på lidt over 1 time

Tilhører:
  • Børnemad

Ingredienser

  • Helstegt kylling

  • Brun sovs

  • Brune kartofler

Et par ord om vores opskrift

Del

Der er mange gode grunde til at spise kylling til jul – i stedet for and, kalkun eller flæskesteg.

Kylling er billigere, kylling er nemmere, og kylling er noget, alle mennesker kan lide. Uanset alder og trosretning.

Vi kan varmt anbefale Løgismose-kyllingen, som fås i Netto til ca. 90 kr. Den er opdrættet under frie forhold i Frankrig og roses af topkokke for sit dejlige, saftige kød.

Gnid kyllingen ind i olie og salt, fyld den med æbler og svesker lige som en andesteg og steg 1 time i ovnen ved 200 grader. Sværere er det ikke.

Mens kyllingen hygger sig i ovnen, kan du nå at tilberede resten af maden: Koge kartofler, lave (nemme) brune kartofler, røre en lækker (og nem) brun sovs og marinere en (ekstra nem) agurkesalat. Det betyder, at du kan klare hele julemiddagen på lidt over 1 time!

Hvis du vil undgå stress, så steger du kyllingen med æbler og svesker på forhånd. Gerne dagen før. Når kyllingen er kold, klipper du den i 8-10 stykker og lægger tilbage i det ildfaste fad med skindsiden opad. Herefter skal kyllingen blot have ca. 10 minutter under grillen i ovnen (næstnederste rille), lige inden I går til bords.

Den brune sovs smager bare helt rigtigt, selv om den ‘kun’ er lavet på hønsebouillon og krydderier – og selv om den bare tager 15 minutter at lave. Den gode smag kommer af krydderierne allehånde og laurbærblade, som begge er noget, vi forbinder med smagen af kød.

De brune kartofler smager også, som de plejer – selv om de går meget hurtigere, end de plejer. I stedet for først at smelte sukker som ved gammeldags brune kartofler bruger vi her sirup, lidt olie og brun farin. Blandingen er flydende fra starten, og kartoflerne er dejligt brune og søde på ca. 20 minutter. Brug gerne kogte, pillede aspargeskartofler.

Vi foreslår at servere en lynhurtig agurkesalat til kyllingen. Men hvis du foretrækker det traditionelle tilbehør, så finder du her nogle lette opskrifter på:

Gammeldags rødkål
Waldorfsalat

Der skal naturligvis også både forret og dessert juleaften, bare se her:

Svensk gravad laks
Risalamande

Skal der rødvin på bordet, foreslår vi en let pinot noir i stedet for de tunge rødvine, der normalt anbefales til and og flæskesteg.

Glædelig julekylling!

Ingredienser

Antal personer:
Helstegt kylling
1 kylling
1 æble
100 g svesker
Olie
Salt
Brun sovs
5 dl vand
2 terninger hønsebouillon
3 laurbærblade
5 peberkorn, knust
1 tsk. knust allehånde
1 tsk. ketchup
2 tsk. æbleeddike
40 g smør
4 spsk. mel
Kulør
Brune kartofler
1 kg små, kogte kartofler
1 dl sirup
2 spsk. olivenolie
1 spsk. brun farin

Sådan gør du

1
Færdig

Helstegt kylling

Tag kyllingen ud af køleskabet 1 time, før den skal i ovnen – fjern blod og snask indvendigt – gnid med olie udvendigt – drys godt med salt både indvendigt og udvendigt

2
Færdig

Fyld kyllingen med svesker og æble skåret i grove stykker – du behøver ikke lukke kyllingen

3
Færdig

Varm ovnen op til 200 grader - sæt et ovnfast med ½ liter vand i bunden af ovnen – anbring en rist på næstnederste rille - læg kyllingen på risten over fadet med brystet opad

4
Færdig

Steg kyllingen 1 time

5
Færdig

Brun sovs

Bring alle ingredienser (minus smør, mel og kulør) i kog og småkog 10 minutter under låg

6
Færdig

Imens ælter du smør og mel sammen til en smørbolle

7
Færdig

Pisk smørbollen ud i den varme væske, tilføj et par dråber kulør og lad småkoge 2-3 minutter

8
Færdig

Tilsæt evt. stegeskyen fra det ovnfaste fad, som kyllingen har dryppet ned i

9
Færdig

Er sovsen for tynd? Ryst 2 spsk. mel og 4 spsk. vand sammen og rør i

10
Færdig

Er sovsen for tyk? Rør 1/2 dl vand i

11
Færdig

Smag til med salt og peber

12
Færdig

Brune kartofler

Varm sirup, olie og brun farin op i en gryde, så det bliver en flydende lysebrun karamelmasse

13
Færdig

Hæld kartoflerne ned til karamellen og lad dem småstege 2-3 minutter - karamellen skal boble let imens - lad være med at rutsje kartoflerne rundt

14
Færdig

Vend kartoflerne og småsteg 2-3 minutter

15
Færdig

Gentag processen 2-3 gange, til du er tilfreds med karamelskorpen

16
Færdig

Sluk for blusset og lad køle lidt af, så karamellen størkner let – nu klæber der endnu mere karamel til kartoflerne

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.500 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Risalamande-af-risottoris
forrige
Opskrift: Risalamande af risottoris
Kikærtesalat med hummus-dressing, bagte tomater og løg
næste
Opskrift: Kikærtesalat med hummus-dressing, bagte tomater og løg
Risalamande-af-risottoris
forrige
Opskrift: Risalamande af risottoris
Kikærtesalat med hummus-dressing, bagte tomater og løg
næste
Opskrift: Kikærtesalat med hummus-dressing, bagte tomater og løg

Tilføj Din Kommentar