Ingredienser
-
Vegetar-bacon
-
500 g pastinakker
-
3 spsk. olivenolie
-
3 spsk. ras el hanout
-
1.5 tsk. salt
-
0.5 tsk. cayennepeber
-
Pastasalat
-
500 g pasta
-
200 g cherrytomater
-
3 stængler blegselleri
-
1 bdt. forårsløg
-
Dressing
-
0.5 dl pastavand
-
0.5 dl olivenolie
-
2 spsk. citronsaft
-
fed hvidløg, knust
-
1 bdt. persille, finthakket
Et par ord om vores opskrift
Vegetarer spiser som bekendt ikke kød, men derfor kan man jo godt få lyst til den rige umami, som fx bacon tilfører en ret.
Denne eftertragtede umami (den 5. grundsmag) opstår, når du steger rodfrugter med det mellemøstlige blandingskrydderi ras el hanout, salt og olie. Smagen af de søde, krydrede rodfrugter bliver let røget og salt, som det kendes fra bacon.
Nej-nej, selvfølgelig smager en sund, mager grøntsag stegt med krydderi ikke præcis som et stykke usundt, fedt svinekød – men virkningen i retten er noget af det samme.
Se også vores opskrift på vegetarisk stegt flæsk og persillesovs.
Derfor: Få fat i en pose ras el hanout, enten på nettet eller hos din etniske grønthandler. Gør det! Netop denne krydderblanding er stærkt vanedannende og kan bruges til masser af dejlige retter, både med og uden kød. Prøv fx marokkansk kylling i tagine.
Vi benyttede pastinakker som den rodfrugt, der skulle forvandles til vegetar-bacon. Men du kan lige så godt bruge selleri, persillerødder, kartofler eller søde kartofler. Eller græskar for den sags skyld.
Investerer du i økologiske pastinakker, persillerødder eller kartofler, kan du nøjes med at skrubbe grøntsagerne fri for jord – du behøver ikke fjerne den sunde, usprøjtede skræl. Herefter skærer du rodfrugterne i tern, vender dem i ras el hanout, salt og olie og bager 20 minutter i ovnen. Easy-peasy.
Resten af den lune pastasalat kan for så vidt bestå af alt muligt. Vi forslår cherrytomater, forårsløg og blegselleri – samt en dressing bestående af en sjat (let salt) pastavand, olivenolie, citron, hvidløg og finthakket persille. Smagen er både rund, mumset og frisk.
Servér lun pastasalat med vegetar-bacon til frokost eller aftensmad, gerne med en pladefuld friskbagte chiaboller til.
Ingredienser
Vegetar-bacon |
|
500 g pastinakker | |
3 spsk. olivenolie | |
3 spsk. ras el hanout | |
1.5 tsk. salt | |
0.5 tsk. cayennepeber | |
Pastasalat |
|
500 g pasta | |
200 g cherrytomater | |
3 stængler blegselleri | |
1 bdt. forårsløg | |
Dressing |
|
0.5 dl pastavand | |
0.5 dl olivenolie | |
2 spsk. citronsaft | |
fed hvidløg, knust | |
1 bdt. persille, finthakket |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær de skrællede rodfrugter i små tern og vend dem i olie og krydderier |
2
Færdig
|
Bag rodfrugterne 20 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
3
Færdig
|
Kog pastaen efter anvisningerne på pakken, hæld herefter vandet fra – men lad en lillebitte sjat kogevand blive tilbage i gryden sammen med de kogte pastaer |
4
Færdig
|
Skær grøntsagerne i små tern |
5
Færdig
|
Bland ingredienserne til dressing |
6
Færdig
|
Hæld grøntsager og dressing ned til pastaerne, sæt fuld blus under gryden og kog 1 minut |
7
Færdig
|
Vend rodfrugtternene i pastasalaten og servér lun eller kold |