Ingredienser
-
Kødboller
-
500 g hakket kalv/flæsk
-
3 spsk. havregryn
-
2 æg
-
1 stort løg, revet
-
1 tsk. timian
-
1 tsk. salt, peber
-
Desuden
-
1.2 liter vand
-
4 laurbærblade
-
1 spsk. salt, peber
-
1 selleri
-
4 gulerødder
-
Persille
-
Sovs
-
60 g smør
-
6 spsk. mel
-
6 dl kogevand
Et par ord om vores opskrift
Boller i karry er en af danskernes livretter. Alle elsker den trygge, velkendte smag af boller i karry!
Men hvad så med boller i selleri, som jo også er noget med kødboller og en hyggelig sovs? Joh altså – boller i selleri smager mindst lige så godt som boller i karry, men det kræver selvfølgelig, at man kan spise selleri. Det er der underligt nok nogen, der ikke kan.
Fordelen ved boller i selleri er, at retten serveres med vores sunde og billige vintergrøntsager – selleri, gulerødder og kartofler – i stedet for med hvide ris, som sandt for dyden ikke indeholder megen næring.
Ved at koge kødboller, selleri og gulerødder i det samme vand, krydret med laurbærblade, får du en vidunderlig suppe. Denne suppe pisker du i en lynhurtig opbagning, og vupti, så har du en skøn, tyk sovs med den dejligste smag af kød og selleri.
Kartoflerne koger du ved siden af, som du plejer, men det finder du selv ud af, ikke? Beregn 1-1,2 kg kartofler til 4 mennesker.
Boller i selleri er den type ret, du også kan servere for gæster. Eventuelt med et skummende glas øl og en lille dram til. Så bliver det vist ikke mere dansk, vel? Mormor ville klappe henrykt i sine små, buttede hænder.
Ingredienser
Kødboller |
|
500 g hakket kalv/flæsk | |
3 spsk. havregryn | |
2 æg | |
1 stort løg, revet | |
1 tsk. timian | |
1 tsk. salt, peber | |
Desuden |
|
1.2 liter vand | |
4 laurbærblade | |
1 spsk. salt, peber | |
1 selleri | |
4 gulerødder | |
Persille | |
Sovs |
|
60 g smør | |
6 spsk. mel | |
6 dl kogevand |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør alle ingredienser til kødboller grundigt sammen, gerne med en håndmixer - stil køligt mindst 30 minutter |
2
Færdig
|
Sæt vand, laurbærblade, salt og peber til at småkoge 10 minutter under låg, så kogevandet får smag |
3
Færdig
|
Form kødfarsen til boller på størrelse med golfbolde og kog dem 7-8 minutter i vandet |
4
Færdig
|
Fisk kødbollerne op med en hulske og skum det værste kødgums af kogevandet |
5
Færdig
|
Skær selleri og gulerødder i tern på ca. 1 x 1 x 1 cm |
6
Færdig
|
Kog grøntsagerne 8 minutter i kogevandet |
7
Færdig
|
Smelt smørret i en anden gryde ved middelvarme og pisk melet i |
8
Færdig
|
Pisk kogevand i denne opbagning lidt ad gangen, så sovsen hele tiden når at tykne |
9
Færdig
|
Servér hele herligheden med et drys finthakket persille |