Ingredienser
-
Kødboller
-
750 g magert hakket oksekød
-
2 revne løg
-
3 æg
-
4 spsk. havregryn
-
1 spsk. salt
-
Peber
-
Karrysovs
-
2 spsk. ingefær, finthakket
-
2 spsk. hvidløg, finthakket
-
4 spsk olie
-
3 spsk. karry
-
1 tsk. gurkemeje
-
1 tsk. spidskommen
-
Korn fra 10 kardemommekapsler, knust
-
0.75 liter siet kogevand fra kødboller
-
1 ds. kokosmælk
-
Evt. jævning
-
Salt, peber
-
Tilbehør
-
0.5 selleri i fine tern
-
5 dl ris
Et par ord om vores opskrift
Boller i karrysovs er en af alle tiders mest populære mormorretter på de danske middagsborde. Både børn og voksne elsker den mildt krydrede sauce med de hyggelige, kogte frikadeller.
Nogen vil mene, at det er en dødssynd at ændre i den gode, gamle opskrift: Alt skal smage, som det gjorde i mormors ungdom. Andre synes heldigvis, at forandring fryder – til jer kommer denne let twistede version.
I kødbollerne er det traditionelle kalv/flæsk byttet ud med magert hakket oksekød, der giver en saftig mundfuld med bid i. Havregryn erstatter mel og giver små plusser på fiberregnskabet.
Sovsen får en ordentlig skovlfuld krydderier, som alle understøtter og løfter karryen og giver den et mere indisk-asiatisk præg. Det samme gør den dejlige, runde kokosmælk.
Dybest set kan du tilføje de grøntsager, du lyster: Gulerødder, blegselleri, æbler, bønnespirer – alt er muligt. Vi har valgt den nøddeagtige selleri, der er sprængfyldt med gode kostfibre, vitaminer og mineraler. Selleri er oven i købet billig og lokalt produceret – og så har den grove knold længe spillet hovedrollen i en variant af retten: Boller i selleri.
Og ja, ris skal der til.
Ingredienser
Kødboller |
|
750 g magert hakket oksekød | |
2 revne løg | |
3 æg | |
4 spsk. havregryn | |
1 spsk. salt | |
Peber | |
Karrysovs |
|
2 spsk. ingefær, finthakket | |
2 spsk. hvidløg, finthakket | |
4 spsk olie | |
3 spsk. karry | |
1 tsk. gurkemeje | |
1 tsk. spidskommen | |
Korn fra 10 kardemommekapsler, knust | |
0.75 liter siet kogevand fra kødboller | |
1 ds. kokosmælk | |
Evt. jævning | |
Salt, peber | |
Tilbehør |
|
0.5 selleri i fine tern | |
5 dl ris |
Sådan gør du
1
Færdig
|
KødbollerRør alle ingredienser sammen |
2
Færdig
|
Brug en ske og hænderne til at forme frikadellestore boller, som du plumper ned i en gryde med småkogende, let saltet vand |
3
Færdig
|
Bollerne synker til bunds, men kommer op til overfladen igen – og så skal de have 5-7 minutter, til de er faste og gennemkogte |
4
Færdig
|
Stil bollerne til side og si ¾ liter af kogevandet. |
5
Færdig
|
KarrysovsSteg ingefær og hvidløg et par minutter i olien, uden at det tager farve |
6
Færdig
|
Tilføj de øvrige krydderier, som skal være pulveriserede – steg med 1 minut |
7
Færdig
|
Tilføj kogevand (eller bouillon), kokosmælk og selleritern og småkog under låg i 45 minutter |
8
Færdig
|
Ønsker du en tykkere sovs, kan du nu jævne den og smage til med salt og peber |
9
Færdig
|
ServeringLad kødbollerne koge med i den færdige sovs et par minutter, til de er gennemvarme |
10
Færdig
|
Servér med ris og måske en mormoragtig spidskålsalat |