Ingredienser
-
Mørdej
-
200 g hvedemel
-
25 g smør
-
1 æg
-
4 spsk. vand
-
0.25 tsk. salt
-
Æblefyld
-
600 g syrlige æbler
-
40 g nødder
-
40 g rosiner
-
25 g rasp
-
4 spsk. sukker
-
1 spsk. rom
-
2 tsk. kanel
-
40 g smør til pensling
-
Flormelis til pynt
Et par ord om vores opskrift
Man opbygger en sund og naturlig sult, når man futter rundt i de østrigske Alper, hvad enten det foregår til fods, på to hjul eller med et par ski på. Heldigvis har de gode østrigere opskriften på, hvordan man bringer dig til hægterne igen:
Med et solidt stykke Apfelstrudel, en flot klat flødeskum og en skoldhed kop kaffe! “Bitte, gnädige Frau…”
Som navnet antyder, er Apfelstrudel en østrigsk æblekage – eller snarere æbleroulade. Det er en nærende sag, hvori indgår en del smør, nødder, rosiner og kanel. Hvis du har en flaske i huset, gør en spiseskefuld rom bestemt ikke kagen dårligere.
For at kagen ikke skal blive for vammel, er det bedst, hvis du bruger syrlige æbler til fyldet. Efterårs- og vinteræblet Belle de Boscoop egner sig fortrinligt. Kan du ikke få fingre i syrlige æbler, så spar lidt på sukkeret.
Som sagt er en klat flødeskum – eller evt. vaniljecreme – det rette tilbehør til Apfelstrudel. Samt kaffe eller te. Og hvis du virkelig vil forkæle gæsterne, serverer du også et lille glas af den samme gode rom, du blandede i fyldet.
Østrigsk æblekage egner sig lige godt til eftermiddagskaffen og som dessert. Den smager allerbedst lun.
Ingredienser
Mørdej |
|
200 g hvedemel | |
25 g smør | |
1 æg | |
4 spsk. vand | |
0.25 tsk. salt | |
Æblefyld |
|
600 g syrlige æbler | |
40 g nødder | |
40 g rosiner | |
25 g rasp | |
4 spsk. sukker | |
1 spsk. rom | |
2 tsk. kanel | |
40 g smør til pensling | |
Flormelis til pynt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Brug hænderne til at ælte dejen godt sammen - stil på køl, mens du laver fyldet |
2
Færdig
|
Skræl æbler og hak groft, hak også mandlerne groft og bland fyldet sammen |
3
Færdig
|
Rul dejen tyndt ud (uden mel) til en plade på mindst 35 x 35 cm |
4
Færdig
|
Læg dejen på et stykke bagepapir og pensl med smeltet smør |
5
Færdig
|
Fordel fyldet på dejen og brug nu bagepapiret til at rulle en roulade - ikke for stram |
6
Færdig
|
Pensl rouladen med smør |
7
Færdig
|
Bag 40 minutter ved 200 grader på næstnederste rille i ovnen |
8
Færdig
|
Lad din Apfelstrudel køle lidt af, drys med flormelis og servér i tykke skiver |