Ingredienser
-
30 g smør
-
1 kg oksegrydesteg
-
2 tsk. salt
-
10 peberkorn, knust
-
10 korn allehånde, knust
-
5 laurbærblade
-
1 l vand, kogende
-
Vintergrøntsager
-
Peberrodssovs
-
40 g smør
-
4 spsk. mel
-
5 dl bouillon fra grydestegen
-
1 dl mælk
-
2 spsk. æbleeddike
-
3 spsk. peberrod, fint revet
Et par ord om vores opskrift
En blodig bøf og en rød roastbeef smager jo altid skønt, men kogt oksegrydesteg serveret med en sovs af kogevandet kan altså snildt måle sig med de fine, dyre udskæringer. Mormor ville nok mene, at det kogte kød er at foretrække.
Oksegrydesteg er lavet af kød, der kræver lidt længere braissering eller kogetid. Bov eller tykkam, for eksempel. Fordelen ved dét er, at du får en kraftfuld bouillon, og ud af dén kan du lave helt forrygende sovs.
Kogt oksekød og peberrodssovs er en klassiker fra Ruder Konges tid. Og i vinterhalvåret er der mange gode grunde til at spise den ekstremt sunde peberrod. Den indeholder masser af livsvigtige vitaminer, beskytter mod forkølelse, øger forbrændingen, beskytter hjertet og hjælper på fordøjelsen. Nogen kalder peberrod for Nordens ingefær!
Peberrod skal ikke varmes op. Derfor laver vi en dejlig tyk sovs, tager gryden af ilden og rører peberroden i ved servering. Den bedste smag får du, hvis du køber et helt stykke peberrod, som du skræller som en gulerod og river fint på rivejernet. Forbered dig på en befriende tudetur imens! Men – du KAN selvfølgelig også bare købe et bæger peberrod og røre i sovsen.
Det mest normale tilbehør til oksesteg med peberrodssovs er naturligvis kogte kartofler. Men du kunne også servere nogle gode grove vintergrøntsager – porrer, gulerødder, pastinakker – som bare skal koge sammen med stegen de sidste 5 minutter. Det gør bestemt ikke bouillonen dårligere.
Ingredienser
30 g smør | |
1 kg oksegrydesteg | |
2 tsk. salt | |
10 peberkorn, knust | |
10 korn allehånde, knust | |
5 laurbærblade | |
1 l vand, kogende | |
Vintergrøntsager | |
Peberrodssovs |
|
40 g smør | |
4 spsk. mel | |
5 dl bouillon fra grydestegen | |
1 dl mælk | |
2 spsk. æbleeddike | |
3 spsk. peberrod, fint revet |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Smelt smørret i en solid gryde og brun grydestegen godt på alle sider |
2
Færdig
|
Tilsæt krydderier og vand og kog grydestegen 2 timer under låg ved svag varme |
3
Færdig
|
Tilsæt istandgjorte vintergrøntsager skåret i mundrette stykker de sidste 5 minutter |
4
Færdig
|
Smelt smørret til sovsen i en anden gryde og rør melet i til en opbagning |
5
Færdig
|
Pisk bouillon og mælk i opbagningen lidt ad gangen, så sovsen konstant når at tykne |
6
Færdig
|
Tilsæt eddike og kog sovsen igennem 5 minutter |
7
Færdig
|
Tag gryden af varmen og rør peberroden i |