Opskrift: Smuk som et stjerneskud

0 0
Opskrift: Smuk som et stjerneskud

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Smør
1 skive franskbrød
3 grønne asparges
2 rødspættefileter
1 æg
Rasp
Salt, peber
1 spsk. rejer
1 tsk. lakserogn
1 skive citron
Purløgsmayo
2 dl olie
1 bdt. purløg, hakket
1 æg (både hvide og blomme!)
1 tsk. sennep
1 tsk. æbleeddike
0.5 tsk. salt

En nem måde at lave det klassiske smørrebrød på

Ingredienser

  • Purløgsmayo

Et par ord om vores opskrift

Del

Efter sigende var det smørrebrødskongen Oskar Davidsens entreprenante datter, smørrebrødsjomfruen Ida, som opfandt stjerneskuddet helt tilbage i 1962.

Det var ellers ikke, fordi der ikke var nok at vælge imellem på restaurantens alenlange smørrebrødsseddel. Men det er jo ikke hver dag, en verdensberømt kosmonaut lægger vejen forbi. Selveste Jurij Gagarin, første mand i rummet, var også første mand, der fik serveret Ida Davidsens fantastiske kreation – og han havde jo selv fløjet oppe blandt stjerneskuddene.

Den nyopfundne mad blev fingerfærdigt stablet op i højden som en rumraket, og så bliver symbolikken vist ikke tydeligere.

Et nyklassisk stjerneskud består af et stykke sprødt smørstegt franskbrød højt belagt med en stegt fiskefilet, en dampet fiskefilet, grønne eller hvide asparges, en klat majonæse eller thousand island-dressing (her skiller vandene), en skefuld rejer, en teskefuld røde rogn (fx lakserogn) og en citronrytter (som vi glemte på billedet).

Nogle vælger at bruge røget laks i stedet for rogn. Og det er faktisk ikke så tosset igen, for Ida Davidsens oprindelige mad var vist nok netop med røget laks – og karrysalat i stedet for majonæse. Brødet blev efter tidens skik smurt med margarine!

Her på Spicy Twists frokostredaktion har vi ladet os inspirere af en anden københavnsk restaurant, som skærer rødspættefileterne igennem på langs. Det gør dem lettere at stege henholdsvis dampe – og rent visuelt bliver maden kønnere med fire smalle, aflange stykker fisk end med to store ‘lokumsbrædder’.

Nogle kokke vælger at rulle fiskefileterne sammen og dampe i hvidvin i ovnen. Efter vores mening er det for besværligt og for ‘kunstnerisk’. Vi damper fisken i det samme vand, som aspargesene lige har været dampet i. Easy-peasy.

Vores eget twist til den hyggelige opskrift er at pynte med en purløgsmajonæse i stedet for almindelig majonæse. Den lidt skarpe purløgssmag klæder fisken og rejerne godt. Du kan enten selv lave den smukke lysegrønne majonæse (det taget 5 minutter med en stavblender) eller købe en god majonæse og røre masser af finthakket purløg i.

Er du mere til thousand island-dressing, finder du en opskrift her ved vores klassiske rejecocktail.

Vi anbefaler klart at skylle efter med en kold øl og en snaps. Gad vide, om Jurij ikke også fik serveret det i sin tid?

PS. Pas på med mængderne af majonæse! Du skal kun lave majonæse til 1 person – det rækker faktisk til 8 personer!!

Ingredienser

Antal personer:
Smør
1 skive franskbrød
3 grønne asparges
2 rødspættefileter
1 æg
Rasp
Salt, peber
1 spsk. rejer
1 tsk. lakserogn
1 skive citron
Purløgsmayo
2 dl olie
1 bdt. purløg, hakket
1 æg (både hvide og blomme!)
1 tsk. sennep
1 tsk. æbleeddike
0.5 tsk. salt
2 fra 1 stemmer

Sådan gør du

1
Færdig

Steg brødet i smør, til det er lysebrunt og sprødt

2
Færdig

Damp asparges 2 minutter i en smule vand - gem vandet

3
Færdig

Skær fiskefileterne igennem på langs, så du får smalle strimler fisk

4
Færdig

Damp halvdelen af fisken 1 minut i aspargesvandet - lad den evt. ligge på en hulske nede i vandet, så den er lige til fiske forsigtigt op

5
Færdig

Vend den anden halvdel af fisken i først sammenpisket æg, dernæst i rasp blandet med salt og peber

6
Færdig

Steg den panerede fisk i rigeligt smør ved høj varme - ca. 1-2 minutter på hver side, til fisken er brun og sprød

7
Færdig

Majonæse

Klip purløgen i små stykker og stavblend med olien, til konsistensen er glat

8
Færdig

Tilsæt de øvrige ingredienser og stavblend et øjeblik, til du har en fin lysegrøn majonæse

9
Færdig

Montering

Find en pæn tallerken og læg det smørristede franskbrød på midten

10
Færdig

Læg dampede og stegte stykker fiskefilet hen over, så brødet er dækket

11
Færdig

Placér en ordentlig klat majonæse på midten

12
Færdig

Stabl kogte asparges hen over fra tre sider, så der dannes en tipi

13
Færdig

Pynt med rejer, rogn og en citronrytter

14
Færdig

Servér straks

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Berlingskes-tortilla-slices-med-2-slags-ost-og-rosmarin
forrige
Opskrift: Berlingskes tortilla-slices med 2 slags ost og rosmarin
Koldhaevet-foccacia
næste
Opskrift: Koldhævet focaccia
Berlingskes-tortilla-slices-med-2-slags-ost-og-rosmarin
forrige
Opskrift: Berlingskes tortilla-slices med 2 slags ost og rosmarin
Koldhaevet-foccacia
næste
Opskrift: Koldhævet focaccia

Tilføj Din Kommentar

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here