Ingredienser
-
Smør
-
1 skive franskbrød
-
3 grønne asparges
-
2 rødspættefileter
-
1 æg
-
Rasp
-
Salt, peber
-
1 spsk. rejer
-
1 tsk. lakserogn
-
1 skive citron
-
Purløgsmayo
-
2 dl olie
-
1 bdt. purløg, hakket
-
1 æg (både hvide og blomme!)
-
1 tsk. sennep
-
1 tsk. æbleeddike
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Efter sigende var det smørrebrødskongen Oskar Davidsens entreprenante datter, smørrebrødsjomfruen Ida, som opfandt stjerneskuddet helt tilbage i 1962.
Det var ellers ikke, fordi der ikke var nok at vælge imellem på restaurantens alenlange smørrebrødsseddel. Men det er jo ikke hver dag, en verdensberømt kosmonaut lægger vejen forbi. Selveste Jurij Gagarin, første mand i rummet, var også første mand, der fik serveret Ida Davidsens fantastiske kreation – og han havde jo selv fløjet oppe blandt stjerneskuddene.
Den nyopfundne mad blev fingerfærdigt stablet op i højden som en rumraket, og så bliver symbolikken vist ikke tydeligere.
Et nyklassisk stjerneskud består af et stykke sprødt smørstegt franskbrød højt belagt med en stegt fiskefilet, en dampet fiskefilet, grønne eller hvide asparges, en klat majonæse eller thousand island-dressing (her skiller vandene), en skefuld rejer, en teskefuld røde rogn (fx lakserogn) og en citronrytter (som vi glemte på billedet).
Nogle vælger at bruge røget laks i stedet for rogn. Og det er faktisk ikke så tosset igen, for Ida Davidsens oprindelige mad var vist nok netop med røget laks – og karrysalat i stedet for majonæse. Brødet blev efter tidens skik smurt med margarine!
Her på Spicy Twists frokostredaktion har vi ladet os inspirere af en anden københavnsk restaurant, som skærer rødspættefileterne igennem på langs. Det gør dem lettere at stege henholdsvis dampe – og rent visuelt bliver maden kønnere med fire smalle, aflange stykker fisk end med to store ‘lokumsbrædder’.
Nogle kokke vælger at rulle fiskefileterne sammen og dampe i hvidvin i ovnen. Efter vores mening er det for besværligt og for ‘kunstnerisk’. Vi damper fisken i det samme vand, som aspargesene lige har været dampet i. Easy-peasy.
Vores eget twist til den hyggelige opskrift er at pynte med en purløgsmajonæse i stedet for almindelig majonæse. Den lidt skarpe purløgssmag klæder fisken og rejerne godt. Du kan enten selv lave den smukke lysegrønne majonæse (det taget 5 minutter med en stavblender) eller købe en god majonæse og røre masser af finthakket purløg i.
Er du mere til thousand island-dressing, finder du en opskrift her ved vores klassiske rejecocktail.
Vi anbefaler klart at skylle efter med en kold øl og en snaps. Gad vide, om Jurij ikke også fik serveret det i sin tid?
PS. Pas på med mængderne af majonæse! Du skal kun lave majonæse til 1 person – det rækker faktisk til 8 personer!!
Ingredienser
Smør | |
1 skive franskbrød | |
3 grønne asparges | |
2 rødspættefileter | |
1 æg | |
Rasp | |
Salt, peber | |
1 spsk. rejer | |
1 tsk. lakserogn | |
1 skive citron | |
Purløgsmayo |
|
2 dl olie | |
1 bdt. purløg, hakket | |
1 æg (både hvide og blomme!) | |
1 tsk. sennep | |
1 tsk. æbleeddike | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Steg brødet i smør, til det er lysebrunt og sprødt |
2
Færdig
|
Damp asparges 2 minutter i en smule vand - gem vandet |
3
Færdig
|
Skær fiskefileterne igennem på langs, så du får smalle strimler fisk |
4
Færdig
|
Damp halvdelen af fisken 1 minut i aspargesvandet - lad den evt. ligge på en hulske nede i vandet, så den er lige til fiske forsigtigt op |
5
Færdig
|
Vend den anden halvdel af fisken i først sammenpisket æg, dernæst i rasp blandet med salt og peber |
6
Færdig
|
Steg den panerede fisk i rigeligt smør ved høj varme - ca. 1-2 minutter på hver side, til fisken er brun og sprød |
7
Færdig
|
MajonæseKlip purløgen i små stykker og stavblend med olien, til konsistensen er glat |
8
Færdig
|
Tilsæt de øvrige ingredienser og stavblend et øjeblik, til du har en fin lysegrøn majonæse |
9
Færdig
|
MonteringFind en pæn tallerken og læg det smørristede franskbrød på midten |
10
Færdig
|
Læg dampede og stegte stykker fiskefilet hen over, så brødet er dækket |
11
Færdig
|
Placér en ordentlig klat majonæse på midten |
12
Færdig
|
Stabl kogte asparges hen over fra tre sider, så der dannes en tipi |
13
Færdig
|
Pynt med rejer, rogn og en citronrytter |
14
Færdig
|
Servér straks |