Ingredienser
-
3 spsk. olivenolie
-
1 spsk. æbleeddike
-
2 fed hvidløg
-
2 spsk. oregano, frisk eller tørret
-
2 tsk. salt, peber
-
2 røde peberfrugter
-
2 rødløg
-
150 g fetaost
-
100 g sorte oliven
-
1 kg kartofler
Et par ord om vores opskrift
Alle, der har holdt ferie Grækenland mere end én gang, husker præcis, hvordan det er at spise på en taverna en lun sommeraften. Når man lukker øjnene og lader minderne komme rullende, vender alle de karakteristiske smage tilbage.
Der er næsten altid salt feta og let bitre oliven indblandet, om ikke andet så på den græske salat. Et af de foretrukne krydderier er oregano, hvis tørre støvede smag klæder både den græske salat og flere af de andre middagsretter og salater. Der vil ofte blive serveret sprøde, ovnbagte kartofler. Og ovnbagte løg og peberfrugter er heller ikke ligefrem usædvanlige på de breddegrader, blandt andet i moussaka.
Det er disse minder om den enkle, græske madkultur, der mødes i dette fad græske kartofler: Smagen af Grækenland samlet i én skøn vegetarret.
Du kan vælge at servere græske kartofler som hovedret, fx med græsk salat og tzatziki til. Eller du kan bruge de græske kartofler som tilbehør til al slags kød eller fisk, fx til en omgang græske frikadeller (keftedes).
Skal det være endnu mere uimodståeligt græsk, river du proppen af en flaske retsina. Og serverer en velvoksen Metaxa til kaffen bagefter (5-stjernet, naturligvis).
Ingredienser
3 spsk. olivenolie | |
1 spsk. æbleeddike | |
2 fed hvidløg | |
2 spsk. oregano, frisk eller tørret | |
2 tsk. salt, peber | |
2 røde peberfrugter | |
2 rødløg | |
150 g fetaost | |
100 g sorte oliven | |
1 kg kartofler |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Find et stort ovnfast fad (ca. 20 x 30 cm) |
2
Færdig
|
Hæld olie, eddike, knust hvidløg og krydderier (kun 1 tsk. salt) i fadet |
3
Færdig
|
Skær peberfrugter i tern og rødløg i tynde både |
4
Færdig
|
Smuldr fetaosten og halvér oliven |
5
Færdig
|
Bland alting godt sammen i fadet |
6
Færdig
|
Skær kartoflerne i ikke for tykke skiver og læg som et låg over blandingen nedenunder |
7
Færdig
|
Stænk kartoflerne med olivenolie og drys med resten af saltet |
8
Færdig
|
Bag 45 minutter midt i en 200 g varm ovn |
9
Færdig
|
Ved servering vender du lige rundt i fadet, så alle ingredienser bliver synlige |