Ingredienser
-
Citrondressing
-
1 citron, saft og skal
-
20 g ingefær, revet
-
2 fed hvidløg, knust
-
0.5 dl rapsolie
-
2 tsk. sukker
-
1.5 tsk. salt
-
Laksesalat
-
400 g rå laks
-
2 ræddiker
-
2 æbler
-
1 gulerod
-
0.5 agurk
-
1 bdt. purløg
Et par ord om vores opskrift
Bare for lige at slå en vigtig ting fast fra start: Råmarineret laks smager IKKE som rå fisk!
Når du vender tyndt skåret rå fisk i citron eller lime, vil syren fra citrusfrugten ‘koge’ fisken, så den ikke længere fornemmes som rå. Fisken mørner og skifter farve, når den kommer i kontakt med citrussaften – hvid fisk skifter fra let gennemsigtig til kridhvid i kødet, laks skifter fra orange til lyserød.
Det er netop dette princip, der anvendes ved tilberedning af den sydamerikanske ceviche.
Start derfor med røre citrondressingen sammen og vende tynde skiver af laks heri. Mens laksen står og mørner, skærer du grøntsagerne i små tern og rører sammen med fisken. Det er pærelet og smager fantastisk.
En af grøntsagerne i salaten kan være røde ræddiker. Ræddiker ligner næsten forstørrede radiser, og de smager også meget hen ad radise eller kinaradise. Når du spiser et lille stykke ræddike uden dressing eller tilbehør, vil den være lidt pebret i smagen. Men så snart du blander små, sprøde tern af ræddike i en god salat, dæmpes smagen fuldstændigt, og ræddiken vil blot indgå som et knasende element i salaten.
På billedet er ræddikerne de hvide tern i salaten. Ræddiken skal nemlig lige skrælles først, og så forsvinder den kønne, røde farve desværre.
Har du ikke adgang til ræddiker, kan du uden videre bruge radise, kinaradise eller glaskål i stedet. Eller blegselleri for den sags skyld.
Servér råmarineret laksesalat som forret med en kurvfuld hjemmebagte kuvertbrød til. Eller tænk i de samme baner som den belgiske og franske klassiker moules frites (muslinger med fritter): Servér laksesalaten som hovedret med krydrede ovnfritter ved siden af.
Ingredienser
Citrondressing |
|
1 citron, saft og skal | |
20 g ingefær, revet | |
2 fed hvidløg, knust | |
0.5 dl rapsolie | |
2 tsk. sukker | |
1.5 tsk. salt | |
Laksesalat |
|
400 g rå laks | |
2 ræddiker | |
2 æbler | |
1 gulerod | |
0.5 agurk | |
1 bdt. purløg |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør citrondressingen sammen i en skål |
2
Færdig
|
Skær laksen i tynde skiver og rør i dressingen |
3
Færdig
|
Skræl ræddikerne og skær i små tern |
4
Færdig
|
Skær æbler og de øvrige grøntsager i små tern |
5
Færdig
|
Rør salaten sammen og snit purløg over |
6
Færdig
|
Servér straks eller lad trække op til 2 timer i køleskab |