Ingredienser
-
Rimmet torsk
-
300 g rå torsk
-
1 spsk. fint salt
-
1.5 tsk. sukker
-
Citronfløde
-
1.5 dl piskefløde
-
1 citron, den revne skal
-
3 spsk. citronsaft
-
2 tsk. grov sennep
-
0.5 tsk. salt
-
0.5 tsk. sukker
-
Jordskoksalat
-
150 g jordskokker, skrællet
-
1 æble
-
0.5 citron, saften
-
1 tsk. sukker
-
Frisk eller tørret esdragon
Et par ord om vores opskrift
Rimning er en gammel, svensk konserveringsmetode, hvor kød eller fisk behandles med salt for at øge holdbarheden.
Nutidens kokke har luret, at marinering med salt også gør noget godt for kødets eller fiskens smag. Derfor taler man i dag oftere om gourmetsaltning end om rimning. Prøv for eksempel at tage din bøf eller laks ud af køleskabet 1 time før tilberedning og gnid med lidt salt – dét er vejen frem!
Tilbage til rimning. Foruden salt bruger man i dag også sukker, når man rimmer fisk. Det giver en mere afbalanceret smag. Måske tænker du, at det minder om gravning – altså måden man laver gravad laks på. Og ja, metoderne er stort set ens; ved gravning tilføjer man desuden krydderier som dild og peber.
Se også vores luksus ingefær-gravad laks.
Normalt skal en torskefilet rimmes i mindst et helt døgn for at opnå det rette saltindhold. Men hvis du skærer torsken i tynde skiver, før du tilsætter salt og sukker, kan du nøjes med 2 timers marineringstid.
Køb en havfrisk torskeloin af din fiskehandler, frys den ned nogle timer og skær den nu i papirtynde skiver, mens den endnu er let frossen.
Den magre, let salte fisk skal have et modspil af noget rundt, noget syrligt, noget sprødt og noget krydret. Her kommer en dejlig citronfløde tilsmagt med grov sennep ind i billedet – suppleret af knasende jordskok- og æbletern og et let drys frisk eller tørret esdragon.
Vil du virkelig forkæle gæsterne, serverer du hjemmebagte kuvertbrød til. Både et glas tør hvidvin eller øl & snaps kan bruges til at skylle de gode sager ned med.
Ingredienser
Rimmet torsk |
|
300 g rå torsk | |
1 spsk. fint salt | |
1.5 tsk. sukker | |
Citronfløde |
|
1.5 dl piskefløde | |
1 citron, den revne skal | |
3 spsk. citronsaft | |
2 tsk. grov sennep | |
0.5 tsk. salt | |
0.5 tsk. sukker | |
Jordskoksalat |
|
150 g jordskokker, skrællet | |
1 æble | |
0.5 citron, saften | |
1 tsk. sukker | |
Frisk eller tørret esdragon |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær den optøede torsk i papirtynde skiver, bland med salt og sukker og sæt på køl et par timer |
2
Færdig
|
Før anretning skal fisken lige duppes tør med køkkenrulle |
3
Færdig
|
Rør alle ingredienser til citronfløde sammen og lad det størkne lidt ved stuetemperatur |
4
Færdig
|
Skær jordskokker og æble i bittesmå tern og bland med citron og sukker |
5
Færdig
|
Anret tallerkener med rimmet torsk, klatter af citronfløde, jordskoksalat og et drys esdragon |