Ingredienser
-
1 and, ca. 3 kg
-
Salt
-
200 g svesker
-
2 syrlige æbler
Et par ord om vores opskrift
Når du bestiller and på en restaurant, går der cirka 20 minutter, og så kommer den flinke tjener valsende med et fad flot udskårne stykker and med sprødt skind. Har du tænkt over, hvordan dét kan lade sig gøre?
Det er meget simpelt. Professionelle kokke steger anden først, køler den lidt af og skærer den herefter i passende stykker. Disse stykker (mest bryst og lår) anbringes nu i fad, pensles med andefedt – og når gæsten bestiller anden, ryger fadet i ovnen.
Du kan forstege anden dagen i forvejen eller om formiddagen, alt efter hvordan din tid ser ud. Men det smarte ved metoden er naturligvis, at du ikke skal stå og fedte med udskæring af en hel and i sidste øjeblik. Desuden får skindet på andestykkerne, der alle ligger vandret, lige meget varme over det hele. Du kan derfor stege det perfekt sprødt. Det varme fad er lige til at sætte på bordet uden yderligere dikkedarer.
Hurra! Denne metode er guld værd for dig på Mortens Aften eller juleaften. Ingen stress og jag, blot en vellykket and med sprødt skind, som står klar præcis, når gæsterne sætter sig til bords.
Langtidsstegning er i øvrigt den mest skånsomme metode i forhold til at bevare saft og kraft i anden. Det samme er en langsom optøning af frosne ænder over 2 døgn i køleskab: Du må aldrig tø kød hurtigt op!
Se også vores opskrift på langtidsstegt flæskesteg med sprød svær.
Denne opskrift gælder på 1 and på godt 3.000 gram. Den rækker til 4 personer. Vejer anden meget over 3.000 gram, skal du beregne 30 minutters ekstra langtidsstegning ved 120 grader. Læg også 30 minutter til, hvis du steger 2 ænder samtidig. Eller 1 and og 1 flæskesteg.
Hov, hvad med sovsen, spørger du? Du finder opskriften på den perfekte andesovs uden fløde her.
Hov, hvad med rødkål og brune kartofler, fortsætter du. Bare rolig: Her er opskrifter på rødkål, brune kartofler, risalamande og æblekage.
Ingredienser
1 and, ca. 3 kg | |
Salt | |
200 g svesker | |
2 syrlige æbler |
Sådan gør du
1
Færdig
|
OptøningLæg den frosne and i et fad i køleskabet 2 døgn, før den skal tilberedes |
2
Færdig
|
Posen med indvolde og evt. hals, som ligger inde i anden, skal du bruge til sovs - desuden skærer du andens vinger af til samme brug (se sovseopskrift) |
3
Færdig
|
Skyl anden indvendigt og fjern blod og bløddele |
4
Færdig
|
Giv anden rigeligt med salt både indvendigt og udvendigt |
5
Færdig
|
Fyld anden med svesker og æblebåde |
6
Færdig
|
Luk anden med en kødnål, så gumpen lukker hullet – gumpen skal i øvrigt ikke spises |
7
Færdig
|
Sæt et fad med vand og andre gode sager (se sovseopskrift) i bunden af en kold ovn, placér ovnristen lige over og læg anden med brystet opad, så afsmeltet fedt vil dryppe ned i fadet |
8
Færdig
|
Tænd ovnen på 120 grader og steg anden 4 timer – 30 minutter mere, hvis anden vejer meget over 3 kg, eller du steger 2 ænder samtidig |
9
Færdig
|
Tag anden ud og sæt til afkøling - vand og kødsaft hældes i en sigte over en gryde og skal bruges til sovs, mens andefedtet skummes af til senere brug |
10
Færdig
|
Skær lårene af anden, skær brysterne af og del i hver 3 stykker, pil reelt kød og skind af undersiden - læg det hele tilbage i fadet, så alt kød er dækket af skind - læg også æbler og svesker i fadet dækket af sølvpapir |
11
Færdig
|
Tænd ovnen på 220 grader 30 minutter før servering - pensl andeskindet med andefedt - steg anden 15-20 minutter midt i ovnen, til skindet er smukt og sprødt |