Ingredienser
-
2 spsk. olie
-
150 g bacon
-
1 stor svinemørbrad
-
250 g champignon
-
2 gulerødder
-
2 løg
-
2 fed hvidløg
-
3 spsk. ketchup
-
1.5 spsk. karry
-
0.5 spsk. spidskommen
-
0.5 dl hønsebouillon
-
200 g cremefraiche 18%
-
2 spsk. majsstivelse
Et par ord om vores opskrift
Vikingegryde er en sjov opskrift. Retten smager knaldgodt, men den har ikke ret meget med vikinger eller vikingetiden at gøre. Men lad os da bare lade som om – om ikke andet, så for ungernes skyld.
Vikingegryde kan minde en smule om en klassisk mørbradgryde, og fælles for de to gryderetter er, at der findes utallige vidt forskellige udgaver af dem.
Mange opskrifter indeholder svinemørbrad, bacon, somme tider også cocktailpølser, karry, paprika, tomatpuré eller flået tomat, champignon, løg, porre, fløde mv.
Men du kan naturligvis også bruge kylling, kalkun eller koteletter – du kan droppe det ene eller andet krydderi eller tilføje et tredje – du kan variere grøntsagerne efter behov – du kan jævne sovsen på 20 forskellige måder.
Kort sagt, alt er åbent. Eneste krav er, at det skal være en drønlækker sovs, som alle vil elske. Sovsen er vikingegrydens hjerte og sjæl.
Her på Spicy Twist er vi store fans af vikingetiden. For eksempel har vi set alle sæsoner af Netflix-serien Vikings, hvor de blodtørstige øksesvingere og hårdhudede skjoldmøer taler det smukkeste, gebrokne – engelsk (c:
Præcis på samme måde er vi gået autentisk til værks, da vi sammensatte ingredienserne i denne skønne vikingegryde. Kriteriet var, at det skulle være råvarer, som lækkersultne vikinger med sikkerhed altid havde på lager i køkken- og køleskabe:
Karry, ketchup, spidskommen, nyrøget bacon fra Hanegal, fint afpudset svinemørbrad, hønsebouillon, cremefraiche 18%… standardsortimentet i Vikinge-Brugsen, med andre ord.
Vi er ikke i tvivl om, at der ganske ofte har stået vikingegryde på bordet hjemme hos Harald Blåtand (Bluetooth) og Mrs. Tove. Og vi kan næsten høre Harald brøle, at han som tilbehør ikke gider gnaske udkogte roer endnu engang, men i dagens højtidelige anledning vil udbede sig en nænsomt tilsmagt kartoffelmos, som mor Thyra lavede den – eller i det mindste en grydefuld perfekte kogte jasminris.
Og vi vil næsten vædde på, at Harald, den skælm, har fyldt sin bedste uvens hovedskal med mjød og har råbt SKÅL, måske endda på gebrokkent engelsk; SKULL!
Ingredienser
2 spsk. olie | |
150 g bacon | |
1 stor svinemørbrad | |
250 g champignon | |
2 gulerødder | |
2 løg | |
2 fed hvidløg | |
3 spsk. ketchup | |
1.5 spsk. karry | |
0.5 spsk. spidskommen | |
0.5 dl hønsebouillon | |
200 g cremefraiche 18% | |
2 spsk. majsstivelse |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Varm olien op i en god gryde og steg det fint snittede bacon brunt og sprødt |
2
Færdig
|
Tilsæt svinemørbrad i store tern (2 x 2 cm) og brun hurtigt af |
3
Færdig
|
Fisk kød og bacon op - stil til side |
4
Færdig
|
I det tiloversblevne fedtstof steger du nu halve champignon, gulerødder og løg i tern samt grofthakket hvidløg - steg til champignonerne skrumper lidt, og løgene er blanke |
5
Færdig
|
Tilsæt ketchup, karry og spidskommen og steg med 1 minut |
6
Færdig
|
Tilsæt bouillon samt cremefraiche, der er rørt op med majsstivelse |
7
Færdig
|
Hæld kød og bacon tilbage i gryden, læg låg på og småkog 15 minutter |
8
Færdig
|
Drys evt. med finthakket persille ved servering |