Opskrift: Mexicanske sorte bønner med øl og bacon
Frijoles negro borrachos - berusede sorte bønner

0 0
Opskrift: Mexicanske sorte bønner med øl og bacon

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
500 g tørre sorte bønner
2 spsk. olivenolie
250 g bacon i tern
2 store løg
4 fed hvidløg
2 tsk. spidskommen, knust
2 tsk. korianderfrø, knust
2 tsk. oregano
2 tsk. chiliflager
2 tsk. brun farin
2 tsk. salt
0.5 l mørkt øl
Desuden
1 bdt. frisk koriander
Tilhører:
  • Billig mad

Ingredienser

  • Desuden

Et par ord om vores opskrift

Del

Sorte bønner kogt med diverse krydderier, rigeligt med chili samt øl og bacon er en mættende og velsmagende gryderet, som især spises i Mexico og Texas.

Også i resten af Sydamerika spiser man kolossale mængder bønner, som er en sund og billig vej til nogle af de proteiner, kroppen har brug for. Hvert land har sine særlige bønneretter, der stort set altid serveres med ris til.

Se vores opskrift på feijão – brasiliansk gryderet med sorte bønner

Dagens opskrift kan laves med forskellige typer bønner, blandt andet er pintobønner meget brugt. Også kidneybønner ses i retten, der normalt går under det lidt kortere navn frijoles borrachos (berusede bønner).

Det berusende er naturligvis, at bønnerne koges i øl (uden at det dog kan smages eller mærkes). Skal det være ekstra berusende – fx til en festlig drenge- og/eller pigeaften – kan der røres et par shots tequila i gryden lige før servering.

Tilberedning

Frijoles borrachos er en ret enkel ret efter mexicanske forhold. I en stor tykbundet gryde steges noget bacon sprødt og stilles til side. I baconfedtet steges nu løg og hvidløg, herefter chili og krydderier, og så tilsættes øl og forkogte sorte bønner. Gryderetten skal stå og småsimre uden låg i 25 minutter (så øllen fiser lidt af), og til sidst får baconet lov til at koge med i 5 minutter.

Vi valgte at jævne retten en smule før servering. Det gør man ved at fiske en håndfuld bønner op af gryden, mose dem med en gaffel eller stavblender og røre dem i retten igen.

Tilbehør

Den mexicanske bønnegryde serveres med et generøst drys frisk koriander, en skålfuld velkogte ris, måske en frisk sydamerikansk tomatsalsa og en nævefuld tortillachips … og så selvfølgelig en flok cool Corona’er (øllen!) og måske en tequila.

Om ingredienserne

I de fleste amerikanske opskrifter åbner man bare et par dåser bønner og hælder i retten; det kan du selvfølgelig også vælge at gøre. Men hvis du vil spare på klimabelastningen og husholdningsbudgettet, køber du en pose tørre sorte bønner. Dem bløder du op i vand natten over (de vokser nu til dobbelt størrelse), hælder vandet fra og koger 40 minutter i frisk vand. Sværere er det ikke.

Øllen til at koge retten i er normalt en mørk øl. Vi brugte en Erdinger Dunkel, men brug bare den øl, du har ved hånden. En Classic af en eller anden art vil fungere fint.

Chili er vigtigt i mexicansk mad. Til denne bønnegryde bruges ofte jalapenos, men igen – brug den type chili, du ligger inde med – og i de mængder, du foretrækker. Chiliflager kan sagtens gøre tricket.

Krydderierne er typiske for det mexicanske køkken: Spidskommen, korianderfrø, oregano samt lidt brun farin. Frisk koriander ved servering.

Se også vores opskrift på vegansk mexicansk bønnegryde

Ingredienser

Antal personer:
500 g tørre sorte bønner
2 spsk. olivenolie
250 g bacon i tern
2 store løg
4 fed hvidløg
2 tsk. spidskommen, knust
2 tsk. korianderfrø, knust
2 tsk. oregano
2 tsk. chiliflager
2 tsk. brun farin
2 tsk. salt
0.5 l mørkt øl
Desuden
1 bdt. frisk koriander

Sådan gør du

1
Færdig

Find en større gryde, hæld bønnerne i og hæld mindst dobbelt så meget vand over - lad bønnerne udbløde natten over (mindst 8 timer) - de vokser til dobbelt størrelse og vægt

2
Færdig

Kassér udblødningsvandet, hæld frisk vand over bønnerne, så de lige er dækket og kog under låg i 40 minutter - husk at skumme vandet lige, når det kommer i kog

3
Færdig

Sæt olien over ved middelhøj varme i en stor, tykbundet gryde og steg bacon sprødt - fisk kødet op og stil til side

4
Færdig

Steg grofthakkede løg og hvidløg blanke i baconfedtet - det tager små 10 minutter

5
Færdig

Tilsæt alle krydderier, sukker og salt og steg med 1 minut

6
Færdig

Tilsæt øl og bønner (ingen vand) og lad småsimre uden låg i 25 minutter

7
Færdig

Vil du jævne retten lidt, så fisk et par deciliter bønner op og mos med en gaffel eller en stavblender, før du rører bønnemosen i retten igen

8
Færdig

Tilsæt bacon og lad koge med 5 minutter

9
Færdig

Servér rygende varmt med et drys frisk koriander

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.500 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Tørret banan – bananchips – banansnack
forrige
Opskrift: Tørret banan – bananchips – banansnack
Rocky Road med Dumle og Dronningemandler
næste
Opskrift: Rocky Road med Dumle og Dronningemandler
Tørret banan – bananchips – banansnack
forrige
Opskrift: Tørret banan – bananchips – banansnack
Rocky Road med Dumle og Dronningemandler
næste
Opskrift: Rocky Road med Dumle og Dronningemandler

Tilføj Din Kommentar