Ingredienser
-
1 agurk
-
Marinade
-
1 fed hvidløg, knust
-
1 spsk. riseddike
-
1 spsk. soya
-
1 tsk. sukker
-
1 tsk. chiliflager
-
0.5 tsk. salt
-
Drys
-
1 spsk. sesamfrø
Et par ord om vores opskrift
Agurkesalat er en stor ting rundt omkring i verden, og her taler vi ikke kun om den traditionelle danske agurkesalat.
I Kina har de en lækkert krydret agurkesalat, som passer til næsten al slags stegt mad – fisk, kød og/eller grøntsager. Som i en dansk agurkesalat består marinaden blandt andet af eddike (her riseddike), salt og sukker.
Agurkesalaten kommer fra det legendariske og lettere ildsprudlende Sichuan-køkken, så foruden de nævnte ingredienser skal der naturligvis også chili og hvidløg i. Desuden soya samt et drys ristede sesamfrø på toppen. Nogle supplerer endog med ristede jordnødder.
I Sichuan-provinsen vil man krydre agurkesalaten med 3 gange så meget hvidløg og 5 gange så meget chili som her i opskriften. Det er du naturligvis velkommen til at prøve, hvis det skal være meget autentisk kinesisk – men tro os, til danske ganer er der rigeligt med chili og hvidløg i salaten.
Denne kinesiske agurkesalat minder i øvrigt ganske meget om den japanske sunomono-salat. Her består marinaden også af riseddike, salt, sukker og soya, og der drysses ligeledes med sesamfrø til sidst. De mere forfinede japanere udelader til gengæld rå hvidløg og chili i deres agurkesalat.
Max. 15 minutters arbejde
- Start med at give agurken nogle klask med noget tungt (fx siden af en kokkekniv eller en kødhammer), så den bliver mast let og slår et par revner
- Herefter skæres agurken i diamantformede stykker – på skrå og på skrå
- Ideen er, at de let knuste agurkestykker kan suge mere marinade til sig
- Marinaden røres sammen, men hældes først over ved servering, så den ikke når at trække vand ud af agurken
- Til sidst drysses med ristede sesamfrø
Brug den kinesiske agurkesalat som tilbehør til kinesisk BBQ-gris, kinesisk juleand, kinesisk omelet, kinesiske stegte ris, lynstegte østershatte fra Sichuan – eller alle mulige andre retter, som agurkesalat smager godt til.
Ingredienser
1 agurk | |
Marinade |
|
1 fed hvidløg, knust | |
1 spsk. riseddike | |
1 spsk. soya | |
1 tsk. sukker | |
1 tsk. chiliflager | |
0.5 tsk. salt | |
Drys |
|
1 spsk. sesamfrø |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Giv agurken nogle gok med noget tungt, så den revner let - og skær den herefter i diamantformede stykker (på skrå og på skrå) |
2
Færdig
|
Rør marinaden sammen og hæld over agurkestykkerne ved servering |
3
Færdig
|
Drys med ristede sesamfrø |