Ingredienser
-
Ovnbagt salat
-
1 blomkål
-
2 gulerødder
-
2 løg
-
500 g kikærter
-
100 g mandler
-
1 dl kogevand fra kikærterne
-
0.5 dl olivenolie
-
0.5 citron, saften
-
3 fed hvidløg, knust
-
3 spsk. za’atar
-
2 tsk. salt
-
0.5 tsk. chiliflager
-
Tahindressing
-
3 spsk. olivenolie
-
3 spsk. vand
-
2 spsk. græsk yoghurt
-
2 spsk. tahin
-
1 spsk. citronsaft
-
1 spsk. honning
-
1 tsk. salt, peber
-
Desuden
-
1 bdt. koriander
Et par ord om vores opskrift
Før 1975 havde den skønne stad Beirut status som Mellemøstens Paris. Turister valfartede fra nær og fjern for at nyde de smukke boulevarder, de brede strande, de venlige mennesker, det pulserende natteliv – og maden! Det libanesiske køkken er virkelig værd at fordybe sig i.
Denne vidunderlige, ovnbagte salat har mange af de smage og teksturer, vi forbinder med Mellemøsten i almindelighed og Libanon i særdeleshed. Kikærter og mandler, blandingskrydderiet za’atar, hvori indgår bl.a. sesamfrø, sumak, spidskommen og oregano – og dressingen, der smager mildt og rundt af tahin.
Du kan købe za’atar færdigblandet i etniske grønthandlere og her på nettet, men du kan også lave dig en portion selv på 5 minutter. Tjek Spicy Twists opskrift på hjemmelavet za’atar. Den eneste ’underlige’ ingrediens i za’atar er sumak, der smager let tørt og syrligt. I stedet for sumak kan du rive skallen af et par økologiske limefrugter.
Nyd denne sunde, mættende og voldsomt velsmagende libanesiske salat som en selvstændig vegetarret – lun eller kold, til frokost eller aften – eller brug den som spændende tilbehør til kød- eller fiskeretter.
Hv’angår kikærterne. Du kan naturligvis købe et par dåser færdigkogte kikærter og lad indgå i retten. Men du kan også koge dem selv; det er billigere, mere klimavenligt og smager MEGET bedre. Læg 250 g tørre kikærter i blød 10-12 timer i rigeligt vand – kassér iblødsætningsvandet og kog kikærterne 40 minutter i frisk vand tilsat rigeligt salt og et par laurbærblade – lad gerne kikærterne stå og trække i kogevandet. De 250 g kikærter er nu svulmet op til 500 g og smager helt fantastisk.
Se nogle af Spicy Twists beslægtede opskrifter:
Ingredienser
Ovnbagt salat |
|
1 blomkål | |
2 gulerødder | |
2 løg | |
500 g kikærter | |
100 g mandler | |
1 dl kogevand fra kikærterne | |
0.5 dl olivenolie | |
0.5 citron, saften | |
3 fed hvidløg, knust | |
3 spsk. za’atar | |
2 tsk. salt | |
0.5 tsk. chiliflager | |
Tahindressing |
|
3 spsk. olivenolie | |
3 spsk. vand | |
2 spsk. græsk yoghurt | |
2 spsk. tahin | |
1 spsk. citronsaft | |
1 spsk. honning | |
1 tsk. salt, peber | |
Desuden |
|
1 bdt. koriander |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Snit blomkål i små buketter – skær gulerødder og løg i mundrette stykker |
2
Færdig
|
Bland alle ingredienser til den ovnbagte salat i en stor skål og spred herefter ud på et stykke bagepapir i en bradepande |
3
Færdig
|
Bag 40 minutter på næstnederste rille i en 200 g varm ovn |
4
Færdig
|
Rør tahindressing sammen og hæld over salaten ved servering |
5
Færdig
|
Pynt med frisk koriander |