Ingredienser
-
1 kg oksekød, i store tern
-
5 spsk. olie
-
3.5 dl rødvin
-
1.5 dl vand
-
2 store løg, i grove stykker
-
6 laurbærblade
-
1 spsk. salt
-
Peber
-
200 g bacon, i tern
-
2 store gulerødder, i grove stykker
-
20 skalotteløg, hele
-
4 fed hvidløg, grofthakket
-
250 g champignon, hele
-
Persille til drys
Et par ord om vores opskrift
Boeuf bourguignon er mad for voksne. Fuld af saft og kraft og dejlig rødvin. Og rødvinen må naturligvis gerne være en bourgogne, hvis pengepungen rækker; ellers ‘bare’ en anden hyggelig vin uden alt for meget garvesyre.
Kødet skal være en af de oksens grovere udskæringer, så som inderlår eller tykkam, der kan tåle lang simretid uden at blive tørt. De små gnallinger, du får i supermarkedet (gullasch-tern), er i princippet rigtige nok – men i Frankrig ville man rynke på næsen: Her laver man bouef bourguignon af kødstykker på minimum 5 x 5 cm. Det giver længere kogetid – og bedre smag.
Vi har valgt en lidt lettere tilgang til den klassiske franske simreret. Ingen flambering, mindre væske, 0 jævning – men ellers alle de klassiske elementer. Det betyder mindre arbejdstid, uden at du går glip af rettens fulde velsmag.
Apropos væske benytter vi vand i stedet for bouillon. En ret med langtidssimret oksekød, bacon, rødvin og gode urter behøver altså ikke et kunstigt krafttilskud fyldt med E-numre.
Som tilbehør til boeuf bourguignon vil mange danskere nok foretrække en god kartoffelmos og måske en grøn salat. Men du kan også vælge en nemmere løsning med flutes, ris eller frisk pasta. Det vigtigste er, at du har noget at duppe sovsen op med.
Ingredienser
1 kg oksekød, i store tern | |
5 spsk. olie | |
3.5 dl rødvin | |
1.5 dl vand | |
2 store løg, i grove stykker | |
6 laurbærblade | |
1 spsk. salt | |
Peber | |
200 g bacon, i tern | |
2 store gulerødder, i grove stykker | |
20 skalotteløg, hele | |
4 fed hvidløg, grofthakket | |
250 g champignon, hele | |
Persille til drys |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Brun kødet grundigt på alle sider i olien på en hed pande |
2
Færdig
|
Hæld kødet over i en gryde med rødvin, vand, løgstykker, laurbær, salt og peber |
3
Færdig
|
Lad simre under låg 2 timer |
4
Færdig
|
Steg baconet på panden - stil til side |
5
Færdig
|
Steg gulerødder, skalotteløg og hvidløg på panden, til det får lidt farve - stil til side |
6
Færdig
|
Steg champignonerne på panden, til de tager farve og skrumper lidt - stil side |
7
Færdig
|
Når kødet har fået sine 2 timer, tilsætter du bacon og grøntsager og koger med 20 minutter under låg |
8
Færdig
|
Servér rygende varmt og drys med persille |