Ingredienser
-
0.5 blomkålshoved
-
0.5 broccoli
-
50 g smør
-
3 spsk. mel
-
1 dl kogevand
-
2 dl mælk
-
4 æg
-
1 tsk. salt
-
1 muskatnød, revet
-
1 dl rasp
-
Persillepesto
-
1 bdt. kruspersille
-
1 fed hvidløg
-
4 spsk. olivenolie
-
2 spsk. vand
-
1 spsk. citronsaft
-
0.5 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Gratin er mormormad for fuld udblæsning. Hyggelige og venlige smage, blide og bløde grøntsager, noget der knaser rart … ja, gratin har mange af de samme kvaliteter som gammeldags tarteletter.
Her har vi tilføjet broccoli til den traditionelle blomkålsgratin – og fjernet skinken. Det bliver dermed en vegetarret, som vil vække jubel på ugens grønne dag (for sådan én har I da, ikke sandt?).
For lige at give lidt spræl til den smagsneutrale gratin og øge sundhedsværdien en anelse, skal der naturligvis en skøn persillepesto til at dryppe over ved bordet. Her får mormor baghjul.
Det kræver lidt umage at tilberede en rigtig mormor-gratin. Der skal laves en opbagt sovs, som røres med æggeblommer, muskat og piskede æggehvider. Sovsen blandes med de let kogte (3 minutter) blomkåls- og broccolibuketter og hældes i et smurt, ildfast fad. Der drysses med rasp både forneden og foroven for at give den let knasende skorpe.
Bagetiden er 40 minutter på næstnederste rille i en 200 grader varm ovn. Så er gratinen gennembagt og skorpen lækkert knasende.
Gratin med blomkål og broccoli kan spises som selvstændig ret, fx med en råkost til. Men gratinen kan også bruges som tilbehør til frikadeller, koteletter, hakkebøffer eller skinke.
Ingredienser
0.5 blomkålshoved | |
0.5 broccoli | |
50 g smør | |
3 spsk. mel | |
1 dl kogevand | |
2 dl mælk | |
4 æg | |
1 tsk. salt | |
1 muskatnød, revet | |
1 dl rasp | |
Persillepesto |
|
1 bdt. kruspersille | |
1 fed hvidløg | |
4 spsk. olivenolie | |
2 spsk. vand | |
1 spsk. citronsaft | |
0.5 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Del blomkål og broccoli inkl. stok i små buketter |
2
Færdig
|
Kog buketterne 3 minutter i letsaltet vand - gem lidt af kogevandet |
3
Færdig
|
Smelt smørret og pisk mel i |
4
Færdig
|
Pisk kogevand og mælk i smørret og lad småkoge et par minutter, til sovsen er tyk |
5
Færdig
|
Skil æggene i blommer og hvider |
6
Færdig
|
Tag gryden af ilden og pisk æggeblommerne i |
7
Færdig
|
Vend blomkål og broccoli i sovsen |
8
Færdig
|
Krydr med salt, peber og muskat |
9
Færdig
|
Pisk æggehviderne stive og vend i sovsen |
10
Færdig
|
Smør et ovnfast fad og fordel 1/2 dl rasp rundt i fadet |
11
Færdig
|
Hæld sovsen med blomkål og broccoli ned i fadet |
12
Færdig
|
Drys resten af raspen over |
13
Færdig
|
Bag gratinen 40 minutter på næstnederste rille i en 200 grader varm ovn |
14
Færdig
|
Blend eller stavblend ingredienser til persillepesto og servér til gratinen |