Ingredienser
-
800 g oksebov
-
25 g smør
-
4 løg
-
1 spsk. salt
-
20 peberkorn, knust
-
10 korn allehånde, knust
-
10 laurbærblade
-
8 dl vand, kogende
-
1.2 kg kartofler
-
Tilbehør
-
Syltede rødbeder
-
Purløg
-
Smør
-
Rugbrød
Et par ord om vores opskrift
Labskovs er en nordtysk egnsret lavet af kød, der først steges og derefter koges i en suppe med løg, kartofler og krydderier.
Kød er som bekendt et vidt begreb. De fleste benytter oksekød (bov, bryst, tykkam), andre flæsk, atter andre kombinerer okse og gris, og enkelte bruger lam. Og ja, alt er muligt og rigtigt, bare kødet kan tåle lang tids kogning uden at blive tørt.
Vores opskrift stammer fra en ægte skipper, som serverer sin labskovs med hjemmebagt rugbrød, hjemmesyltede rødbeder, purløg og en solid klat smør.
Vores gode skipper er ikke meget for at bruge noget så nymodens og syntetisk som bouillon. I stedet knuser han allehånde sammen med peberkorn og salt, og når disse krydderier får følgeskab af en håndfuld laurbærblade, vil ingen savne industrisuppe. Tværtimod.
Lige som os synes vores skipper, at det er en uskik med hele peberkorn i maden. Omvendt finder han det tøset at putte krydderierne i en gazepose og fiske dem op til sidst. Derfor knuser han sine krydderier i en morter. Aye-aye, Captain!
Hvor udkogt skal og kan en skipperlabskovs blive? Vi foretrækker labskovsen som en blød mos med meget møre kødstykker, andre vil gerne have bid både i kartofler og kød. Du bestemmer selv. For at opnå den konsistens, du ser på billedet, måtte vi lige mose kartoflerne en smule til sidst. Selv om vi brugte bagekartofler, kogte de nemlig ikke helt ud.
Skipperlabskovs fortjener et skummende glas øl til, gerne halvt porter, halvt pilsner, og hvis der skal være høj sø og fest i kabyssen, er en dugget Linie Aquavit heller ikke ad vejen.
Ingredienser
800 g oksebov | |
25 g smør | |
4 løg | |
1 spsk. salt | |
20 peberkorn, knust | |
10 korn allehånde, knust | |
10 laurbærblade | |
8 dl vand, kogende | |
1.2 kg kartofler | |
Tilbehør |
|
Syltede rødbeder | |
Purløg | |
Smør | |
Rugbrød |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær kødet i tern på 1,5 x 1,5 cm - der må gerne være lidt fedt på |
2
Færdig
|
Brun kødet i smørret ad et par omgange - det skal stege, ikke koge |
3
Færdig
|
Knus krydderierne sammen i en morter og hæld dem samt laurbærblade og kogende vand ned til kødet |
4
Færdig
|
Småkog 1 time under låg |
5
Færdig
|
Tilsæt kartofler skåret i tern lige som kødet og kog med 1 time under låg |
6
Færdig
|
Tag låget af gryden og kog 30 minutter mere, så kartoflerne koger ud, og noget af væsken fordamper |
7
Færdig
|
Mos eventuelt kartoflerne lidt til sidst, hvis de ikke er kogt nok ud efter din smag |