Ingredienser
-
Pitabrød
-
Chiliolie med tomat
-
Shawarma
-
1 kg skært oksekød i tynde strimler
-
1 løg, revet
-
2 fed hvidløg, knust
-
4 spsk. yoghurt
-
2 spsk. citronsaft
-
2 spsk. olie
-
2 spsk. ras el hanout
-
1 spsk. paprika
-
1 spsk. spidskommen, knust
-
1 spsk. korianderfrø, knust
-
1 spsk. chiliflager
-
1 spsk. salt
-
Myntedressing
-
2.5 dl yoghurt
-
1 fed hvidløg, knust
-
2 spsk. olie
-
1 spsk. citronsaft
-
1 spsk. tørret eller frisk mynte
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Shawarma kommer af det tyrkiske ord cevirme, der betyder at dreje. For shawarma er jo egentlig sådan en stor klods krydret kød, der drejer langsomt over en grill.
Vi er mange, der af et oprigtigt hjerte mener, at shawarma er verdens lækreste fastfood. Burgere og pizzaer når ikke en velkrydret shawarma til sokkeholderne!
Vi kan til gengæld diskutere, om det lækre shawarmakød skal bestå af oksekød eller lammekød (eller halvt af hvert), evt. kylling – og om kødet skal spises i en durumrulle eller et friskbagt pitabrød – og om hvor stærk den særlige chiliolie med tomat skal være.
Kan man overhovedet lave en omgang hjemmelavet shawarma i sit eget køkken, som smager lige så godt som de strimler, den lokale kebabpusher slicer af sit store glinsende kødbjerg? Svaret er: JA!! Og det bedste ved det hele er næsten, at den mundvandsfremkaldende duft af det stegte krydrede shawarmakød flytter hjem til dig selv.
Hvis du vil kæmpe en lille smule for at få den HELT rigtige smag og duft af shawarma, skal du have fat i en pose af det mellemøstlige blandingskrydderi ras el hanout. Heri består noget af hemmeligheden ved at ramme den autentiske shawarma-smag. Derfor: Afsted til din tyrkergrønthandler eller bestil en pose på nettet.
Hvis du ikke får fat i ras el hanout, må du putte 1 tsk. af hvert af følgende krydderier i marinaden: Allehånde, kardemomme, muskat, kanel, ingefær, korianderfrø, fennikelfrø og sort peber.
En anden vigtig ingrediens er tiden: Shawarmakødet skal marinere mindst 3-4 timer, men gerne 1 døgn eller mere. Marineringen gør kødet dejligt mørt og smagfuldt, og det skal derfor kun steges et par minutter på panden ved høj varme.
Vi brugte noget af det billigste oksekød, man kan få: Tykkam. Det kunne også have været klump eller inderlår. Mange opskrifter anbefaler filet, som er meget mørere – og meget dyrere. Men som sagt: Hvis du bare lader kødet marinere længe nok, bliver det perfekt mørt.
Som sagt kan shawarma spises i pitabrød med myntedressing, chiliolie og forskellige grøntsager: Fx fintsnittet spidskål og skiver af tomat, agurk og rødløg.
Desuden skal du naturligvis have den helt rigtige tomatagtige chiliolie af den slags, som står fremme til fri afbenyttelse på bordene hos enhver shawarmapusher med respekt for sig selv.
Skal oplevelsen være autentisk mellemøstlig, kan du servere et glas yoghurtdrik (ayran) til.
Ingredienser
Pitabrød | |
Chiliolie med tomat | |
Shawarma |
|
1 kg skært oksekød i tynde strimler | |
1 løg, revet | |
2 fed hvidløg, knust | |
4 spsk. yoghurt | |
2 spsk. citronsaft | |
2 spsk. olie | |
2 spsk. ras el hanout | |
1 spsk. paprika | |
1 spsk. spidskommen, knust | |
1 spsk. korianderfrø, knust | |
1 spsk. chiliflager | |
1 spsk. salt | |
Myntedressing |
|
2.5 dl yoghurt | |
1 fed hvidløg, knust | |
2 spsk. olie | |
1 spsk. citronsaft | |
1 spsk. tørret eller frisk mynte | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær kødet i meget tynde, aflange strimler |
2
Færdig
|
Rør kødstrimlerne grundigt sammen med de øvrige ingredienser |
3
Færdig
|
Hæld kødet i en frysepose og lad marinere i køleskabet mindst 3-4 timer, gerne 1 døgn |
4
Færdig
|
Rør ingredienserne til myntedressing sammen og lad trække 1 time |
5
Færdig
|
Steg kødet 3-4 minutter i en smule olie på en meget varm pande - steg kun en håndfuld kødstrimler adgangen, så kødet bliver ristet og ikke kogt |
6
Færdig
|
Servér kødet rygende varmt med den kølige myntedressing |