Ingredienser
-
800 g skært lammekød, i tern
-
5 laurbærblade
-
1 spsk. salt
-
3 spsk. olie
-
2 løg, hakket
-
2 fed hvidløg, finthakket
-
2 spsk. karry
-
20 kardemommekapsler, knust
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. korianderfrø, knust
-
1 tsk. gurkemeje
-
1 kg kartofler, i mundrette stykker
-
7 dl kogevand
-
40 g smør
-
4 spsk. mel
-
500 g kogte kikærter
-
1 bdt. forårsløg, snittet
-
250 g cherrytomater, halveret
Et par ord om vores opskrift
Det bedste sted at starte dit nye liv som vegetar er Indien. For mange af Indiens over 1 milliard mennesker er kød ligefrem forbudt. Derfor er langt de fleste retter i Indien uden kød, men til gengæld med så lækkert brød og så mange spændende krydderier, at du slet ikke savner kødet.
Dog kan du en del steder få retter med lam (får) eller kylling. Turister skal jo også have noget at leve af. Så lad os i dag lave en godt krydret, indisk karryret med lam i. Af respekt for hinduerne (og klimaet) glemmer vi alt om oksekød, der ellers også ville have smagt godt i denne ret.
Hvis du ved lidt om det indiske køkken, vil du måske protestere over vores brug af karry. I Indien spiser man ikke karry, der er en britisk opfindelse fra dengang, England havde besat det folkerige asiatiske land. Inderne blander selv deres krydderier – fx til en garam masala – og dyb respekt for dét. Vores brug af karry skyldes især, at de fleste danskere ikke selv ligger inde med eksempelvis bukkehornsfrø og sennepsfrø, der er uundværlige, hvis man vil have den helt rigtige smag af Indien.
Du kan servere indisk karrygryde med lam sammen med ris, en salat med myntedressing (raita), hjemmebagte naan og måske en skål daal (linseret). Skal det være rigtigt indisk, så drop alkohol og drik en mangolassi til.
Ingredienser
800 g skært lammekød, i tern | |
5 laurbærblade | |
1 spsk. salt | |
3 spsk. olie | |
2 løg, hakket | |
2 fed hvidløg, finthakket | |
2 spsk. karry | |
20 kardemommekapsler, knust | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. korianderfrø, knust | |
1 tsk. gurkemeje | |
1 kg kartofler, i mundrette stykker | |
7 dl kogevand | |
40 g smør | |
4 spsk. mel | |
500 g kogte kikærter | |
1 bdt. forårsløg, snittet | |
250 g cherrytomater, halveret |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at koge lammekødet 40 minutter med salt, laurbærblade og vand, der lige dækker |
2
Færdig
|
Varm olien op i en gryde og steg langsomt løg og hvidløg blanke - mindst 10 minutter |
3
Færdig
|
Tilsæt krydderier og steg med 2-3 minutter - det skal dufte kraftigt |
4
Færdig
|
Tilsæt lam og kartoffelstykker og vend godt rundt i blandingen |
5
Færdig
|
Hæld kogevand fra lammekødet over og småkog 20 minutter under låg |
6
Færdig
|
Ælt smør og mel sammen til en smørbolle og rør ud i retten |
7
Færdig
|
Tilsæt de kogte kikærter og småkog 5 minutter |
8
Færdig
|
Tilsæt forårsløg og tomater og kog med 2 minutter |