Ingredienser
-
1 kylling
-
1 spsk. salt
-
20 peberkorn, knust
-
1 stilk løvstikke eller 5 laurbærblade
-
1 kg kartofler
-
4 gulerødder
-
2 porrer
-
40 g smør
-
4 spsk. mel
-
2 bdt. dild
Et par ord om vores opskrift
Når du koger en kylling og et bundt vintergrøntsager, får du en suppe så overdådigt smagfuld, at den nærmest er værd at slå ihjel for. En viking ville i hvert fald ikke have tøvet. Og måske har netop vores barske forfædre smagt noget lignende, for mange af ingredienserne har sikkert været til stede i Norden for 1000 år siden.
Dild, der oprindeligt kommer fra Asien, er blevet en krydderurt, som vi elsker i alle de nordiske lande. Dild smager fantastisk på sild og nye kartofler, i kryddersmør og snaps, og så er den uovertruffen som smagsgiver i lækre sovser. Meget bedre end folkefavoritten persille, faktisk.
Når du kombinerer den dejlige kyllingesuppe og den pirrende dild og jævner sovsen med en smørbolle, så står du faktisk med en af de lækreste sovser, du kan forestille dig.
Hvilke grøntsager du vælger at putte i gryden, må være op til årstiden og dine personlige præferencer. I skrivende stund er det efterår, og så bugner butikkerne jo af nyhøstede, billige porrer, gulerødder og kartofler. Dem snupper vi i denne opskrift.
Vi er så heldige at have adgang til løvstikke, som giver en bouillonagtig smag, når den koges sammen med kød og/eller grøntsager. Hvis du ikke har det, så brug laurbærblade i stedet.
Ingredienser
1 kylling | |
1 spsk. salt | |
20 peberkorn, knust | |
1 stilk løvstikke eller 5 laurbærblade | |
1 kg kartofler | |
4 gulerødder | |
2 porrer | |
40 g smør | |
4 spsk. mel | |
2 bdt. dild |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rens kyllingen og klip den i 8-10 stykker |
2
Færdig
|
Læg kyllingestykkerne i gryde og hæld vand ved, til det lige dækker |
3
Færdig
|
Når kyllingen er bragt i kog, og du har skummet vandet, tilsætter du krydderier |
4
Færdig
|
Kyllingen skal koge 35 minutter, men når der er 10 minutters kogetid tilbage, tilsætter du grøntsager, som du har renset og skåret i grove stykker |
5
Færdig
|
Efter de 35 minutter hælder du al suppen fra og lader kylling og grøntsager blive tilbage under låg for at holde varmen |
6
Færdig
|
Hæld 7 dl af suppen i en ny gryde |
7
Færdig
|
Lav en smørbolle ved at ælte smør og mel sammen |
8
Færdig
|
Bring suppen til kogepunktet, rør smørbollen i suppen og småkog 5 minutter |
9
Færdig
|
Tilsæt finthakket dild og servér med den lune kylling og grøntsager |