Ingredienser
-
350 g laks uden skind
-
1 citron, den revne skal
-
2 æg
-
2 rødløg
-
3 spsk. græsk yoghurt
-
2 spsk. mel
-
1 spsk. tørret esdragon
-
1 tsk. salt
-
0.25 tsk. cayennepeber
-
150 g frisk spinat
-
2 spsk. olie
-
Fennikelsalat
-
1 fennikel, ultratyndt skåret
-
1 æble, tyndt skåret
-
1 citron, saft og skal
-
1.5 spsk. rørsukker
-
0.5 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Laksepaté eller lakseterrine er en klassisk forret, der som så meget andet godt her i livet stammer fra Frankrig.
Her forvandles den skønne, ferske laks til en let krydret fiskefars, som skal bages i ovnen, hvile et øjeblik og herefter kan skæres i tykke, luftige skiver. Tit og ofte lægges et lag spinat i midten, både for smagens og udseendets skyld.
Se også vores opskrift på lakserilette.
Det er heldigvis ikke nødvendigt at bruge den fede, usunde piskefløde i farsen, som mange opskrifter ellers tilskriver. Græsk yoghurt og æg giver den samme gode smag og cremede fars med langt færre kalorier.
Tørret esdragon, citronskal og et nip cayennepeber giver den milde laksepaté et raffineret twist. I stedet for esdragon kan du bruge revet muskatnød, og i stedet for cayennepeber er nogle vrid sort eller hvid peber fra kværnen et udmærket alternativ.
Vi er så heldige at råde over en lille, oval postejform med låg, som passer præcist til de angivne mængder. Du kan naturligvis også bruge andre typer ovnfaste fade eller små bageforme og dække dem med fx sølvfolie – men formen skal helst være ret smal, så pateen ender med at blive mere høj end flad.
Når pateen er færdigbagt efter 30 minutter, skal den lige have lov til at samle sig i andre 30 minutter (eller længere). Laksepateen smager lige godt lun eller kølig.
Af denne portion bliver der til en perfekt forret til 6 personer. Eller frokost til 6-8 personer. Vi foreslår at servere en sprød fennikelsalat med æble til – og lidt godt brød (fx hjemmebagt kuvertbrød).
Et glas kølig riesling eller rosé vil uden tvivl øge lykkefølelsen hos dine gæster.
Ingredienser
350 g laks uden skind | |
1 citron, den revne skal | |
2 æg | |
2 rødløg | |
3 spsk. græsk yoghurt | |
2 spsk. mel | |
1 spsk. tørret esdragon | |
1 tsk. salt | |
0.25 tsk. cayennepeber | |
150 g frisk spinat | |
2 spsk. olie | |
Fennikelsalat |
|
1 fennikel, ultratyndt skåret | |
1 æble, tyndt skåret | |
1 citron, saft og skal | |
1.5 spsk. rørsukker | |
0.5 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Hæld alle ingredienser (minus spinat og olie) i en foodprocessor - laks og rødløg skåret i grove tern - og kør til en sej fars |
2
Færdig
|
Steg spinaten i olie, til den er faldet sammen, og væden er fordampet |
3
Færdig
|
Smør en postejform eller et lille ildfast fad grundigt med olie eller smør, hæld halvdelen af laksefarsen i, herefter spinaten, til sidst resten af farsen |
4
Færdig
|
Læg låg på formen eller dæk fadet med sølvfolie - og bag laksepateen 30 minutter midt i en 200 grader varm ovn |
5
Færdig
|
Tag låget eller sølvfolie af formen og lad laksepateen trække køligt i 30 minutter |
6
Færdig
|
Sørg for at løsne pateens sider fra formen med en bordkniv, så den lettere løsner sig, når du skal have den ud på et spækkebræt |
7
Færdig
|
Mens laksepateen bager, blander du ingredienserne til fennikelsalat sammen – smag evt. til med 1 spsk. pastis (Pernod) |
8
Færdig
|
Servér laksepateen i 2 cm tykke skiver med godt brød og den sprøde fennikelsalat |