Ingredienser
-
1 aubergine
-
1 squash
-
1 spsk. salt
-
2 løg
-
3 fed hvidløg
-
4 spsk. olivenolie
-
2 peberfrugter
-
500 g tomater
-
0.5 tsk. chiliflager
-
1 spsk. oregano
Et par ord om vores opskrift
Pisto er en af den slags retter, der er nemme at tidsfæste. Da Spanien i middelalderen var et kalifat under maurisk overherredømme, besøgte den fornemme Zizyab rom Bagdadh landet i år 822. Han havde fået retten serveret ved et arabisk bryllup og spredte nu begejstret opskriften i al-Andalus, som den iberiske halvø hed dengang.
Siden har opskriften bredt sig over mange landegrænser, blandt andet mod nord ind i Frankrig, hvor pisto er blevet til ratatouille. De to retter er stort set identiske.
Der findes naturligvis lige så mange varianter af pisto, som der findes kokke, husmødre m/k og afarter af årstidens grøntsager. Denne udgave menes at være opfundet i La Mancha-provinsen og kaldes derfor pisto manchego.
Det skulle være nogenlunde sikkert, at der i en pisto skal tomater, peberfrugter og løg. Squash og aubergine er også meget brugt. Krydringen varierer, men oregano er et ret almindeligt krydderi i retten.
Pisto er billig bondekost, der laves efter det forhåndenværende søms princip. I Spanien bruges den smagfulde ret ofte som tilbehør til stegt fisk eller med et par spejlæg eller pocherede æg på toppen.
Køb eller bag selv flutes, så har du en komplet aftenmenu for små midler.
Ingredienser
1 aubergine | |
1 squash | |
1 spsk. salt | |
2 løg | |
3 fed hvidløg | |
4 spsk. olivenolie | |
2 peberfrugter | |
500 g tomater | |
0.5 tsk. chiliflager | |
1 spsk. oregano |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær aubergine og squash i tern på godt 1 x 1 x 1 cm og bland med saltet |
2
Færdig
|
Lad stå i 20 minutter og knug nu så meget væde af, som du kan |
3
Færdig
|
Imens har du skåret løg og hvidløg i små tern og sat over i olien på en pande ved middellav varme |
4
Færdig
|
Steg i små 10 minutter, til løgene er blanke |
5
Færdig
|
Tilsæt aubergine, squash og peberfrugter, der også er skåret i tern - og steg 10 minutter, til det meste væde er fordampet |
6
Færdig
|
Tilsæt tomater skåret i tern og chiliflager - og steg 10 minutter, til det meste væde er fordampet |
7
Færdig
|
Smag til med oregano og servér varmt, lunkent eller koldt |