Ingredienser
-
500 g hakket lammekød
-
50 g valnødder, finthakket
-
1 løg, revet
-
2 fed hvidløg, knust
-
2 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. oregano
-
1 tsk. paprika
-
1 tsk. chiliflager
-
1 tsk. salt
-
Olie
-
Tahindressing
-
3 spsk. tahin
-
2 spsk. græsk yoghurt
-
0.5 citron, saften
-
0.5 dl olie
-
0.5 dl vand
-
1 fed hvidløg, knust
-
1 tsk. spidskommen, knust
-
1 tsk. salt, peber
Et par ord om vores opskrift
Hakket kød rørt med løg og krydderier er kendt og elsket verden over. I Mellemøsten og Indien kaldes denne krydrede afart af frikadeller kofta, i Tyrkiet köfte og i Grækenland keftedes.
Det hakkede kød kan være alt fra lam og kylling til okse og gris. Nå ja, der findes naturligvis også vegetarisk kofte, hvor det fx er kartoffel, der udgør hovedsubstansen. Vores halalslagter sælger en blanding af lam og kalv, som vi har brugt – men du kan bruge præcis det hakkede kød, du har mest lyst til.
Kofta / köfte kan tilberedes på utallige måder. I Indien serveres de fx nedsænket i en kraftig karrysovs. Kofta / köfte kan koges, steges, grilles, friteres… Vi grillede vores kofta, men tilberedningstiden på ca. 8 minutter gælder også for de andre tilberedningsmåder.
“Men hvad med formen?” Spørger du. Kofta /köfte kan være runde, ovale eller aflange, som det nu passer dig. Det samme gælder krydringen – anything goes. Lige som med frikadeller er variationsmulighederne uendelige.
En gammel, tyrkisk opskrift nævner hakkede valnødder i stedet for pinjekerner, der ellers er meget brugt som “mel” i kofta. Valnødder har perfekt umami, så den idé snuppede vi.
Som tilbehør til kofta / köfte foreslår vi fladbrød, forskellige slags salat, en god ikke for stærk chiliolie ligesom på shawarmabarerne og en dejlig, rund og mild tahindressing. Spis kofta / köfte som aftensmad, til frokost eller som en hyggelig snack.
Ingredienser
500 g hakket lammekød | |
50 g valnødder, finthakket | |
1 løg, revet | |
2 fed hvidløg, knust | |
2 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. oregano | |
1 tsk. paprika | |
1 tsk. chiliflager | |
1 tsk. salt | |
Olie | |
Tahindressing |
|
3 spsk. tahin | |
2 spsk. græsk yoghurt | |
0.5 citron, saften | |
0.5 dl olie | |
0.5 dl vand | |
1 fed hvidløg, knust | |
1 tsk. spidskommen, knust | |
1 tsk. salt, peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør alle ingredienser til farsen sammen (minus olie) og stil køligt mindst 30 minutter |
2
Færdig
|
Form aflange pølser af farsen (ca. 100 g pr. stk) - stik et spyd igennem, hvis de skal grilles, så er de lettere at vende |
3
Færdig
|
Rul pølserne i olie |
4
Færdig
|
Grill eller steg pølserne ca. 2 minutter på alle 4 sider |
5
Færdig
|
Rør ingredienser til tahindressing sammen og servér til de varme kofta / köfte |