Ingredienser
-
1 kg små, kogefaste kartofler
-
100 g smør
-
2 skalotteløg
-
2 tsk. timian
-
1.5 tsk. salt
-
Peber
Et par ord om vores opskrift
Pommes Anna er dybest set en ovnbagt lagkage af tynde skiver kartoffel, smør og timian. Det er normalt en ret, der tager oceaner af tid at lave. Men vent bare – om et øjeblik får du verdens nemmeste måde at lave pommes Anna på.
Pommes Anna er naturligvis en fransk opfindelse, helt tilbage fra Napoleon III’s tid. Der hersker tvivl om, hvilken skønhed retten er opkaldt efter, men sikkert er det, at pommes Anna er genialt tilbehør til al slags stegt kød: Oksemørbrad, bøf, kalvesteg, lammesteg…
Den traditionelle måde at lave pommes Anna på er u-t-r-o-l-i-g-t omstændelig. Du skal udvande tyndt skårne kartofler, lægge dem i lag i et stort ovnfast fad, pensle hvert lag med smeltet smør, drysse hvert eller hvert andet lag med salt, peber og timian – og evt. skalotteløg – og passe morderligt på, at krydringen bliver helt rigtig, ikke for salt, ikke for fad. Så skal du bage kartoffeltingen ad to omgange, den ene under pres, og endelig skal du til sidst skære ‘kagen’ ud i smukke stykker. Det er IKKE let!
Hvis du vælger at lave pommes Anna på den traditionelle måde, kan du stadig bruge mængdeangivelserne her i opskriften.
Men – der er en MEGET lettere måde at gøre tingene på. For det første blander vi krydderier og løg i det smeltede smør på én gang og vender kartoffelskiverne i blandingen. Her sparer du allerede halve timer, fordi du ikke skal pensle hvert lag og tænke over krydringen
For det andet laver vi pommes Anna i små portionsskåle. Det har to fordele: Overfladen på kartoflerne bliver knasende sprød. Og du slipper for at skære den varme ‘kage’ ud i fine stykker, lige når du står og skal færdiggøre hele resten af menuen.
Endelig bager vi kun pommes Anna ad én omgang uden at sætte den under pres. Her sparer du igen tid – men det betyder naturligvis, at kartoflerne er lidt løsere i det. Måske skal du lige samle de små tærter lidt, når du lirker dem ud af skålene. Men det er billigt sluppet i forhold til alt det besvær, du har sparet.
Ingredienser
1 kg små, kogefaste kartofler | |
100 g smør | |
2 skalotteløg | |
2 tsk. timian | |
1.5 tsk. salt | |
Peber |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær kartoflerne så tyndt som muligt, gerne på mandolinjern |
2
Færdig
|
Smelt smørret ved lav varme i en tilpas stor gryde |
3
Færdig
|
Vend kartoffelskiver, finthakket løg og krydderier grundigt i smørret |
4
Færdig
|
Smør 8 små, ovnfaste portionsskåle med smør eller olie |
5
Færdig
|
Fordel kartoffelskiverne og evt. overskydende smør i skålene og pres godt sammen |
6
Færdig
|
Bag 60 minutter ved 180 grader midt i ovnen |
7
Færdig
|
Vær forsigtig, når du lirker de små tærter ud af skålene - de er lidt løse i det |
3 Comments Skjul kommentarer
Kan jeg bruge noget andet end portionstionsskåle til pomme Anna, for det har jeg ikke. Stadig væk så det bliver i portioner?
Kan papirsforme bruges til muffins ?
Hej Lise
Ja, prøv papirform til muffins. Det kunne godt fungere til pommes Anna.
Appetitlige hilsener fra Spicy Twist
Hej igen. Der står ikke beskrevet i opskriften om det er 180 ° c varmluft eller ved alm. Ovn de skal tilberedes ?