Opskrift: Rejer i kokos fra Goa – ambot tik

0 0
Opskrift: Rejer i kokos fra Goa – ambot tik

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
20 kæmperejer
3 spsk. olie
2 løg
20 g ingefær
100 g tomater
Frisk koriander
Masala
1 ds. kokosmælk
1 dl kokosmel
5 fed hvidløg
1 stærk rød chili
2 tsk. tamarindpasta
2 tsk. salt
1 tsk. sorte peberkorn, knust
1 tsk. spidskommen, knust
1 tsk. korianderfrø, knust
1 tsk. gurkemeje

Pragtfuld kokossovs fra hippiernes indiske drømmeparadis

Tilhører:
  • Stærk mad

Ingredienser

  • Masala

Et par ord om vores opskrift

Del

Den indiske delstat Goa er et frodigt paradis med blændende hvide strande og afslappede attituder til det meste. Ikke sært, at vestlige hippier i en periode strømmede til Goa for at chille og nyde den tilbagelænede livsstil i en salig tåge af grønne urter.

Da Spicy Twist besøgte Goa for mange år siden, boede vi på et lille sted med masser af katte og et fordomsfrit syn på rengøring. Det hed Miau, og vi elskede hvert et minut dér. Ikke mindst, fordi en indisk mama lige rundt om hjørnet lavede de bedste butter naan-brød og den bedste daal, vi nogensinde havde smagt. Priserne var ubegribeligt lave.

Som i resten af Indien er de gode folk i Goa de rene tryllekunstnere, når der skal jongleres med krydderier. Det bærer denne kokosbaserede ret præg af.

Ambot tik betyder direkte oversat ‘syrligt stærkt’. Det skyldes, at der skal tamarind og masser af chili i den masala (krydderblanding), der giver retten smag. Tamarind kan evt. erstattes af limesaft, men det giver ikke helt samme frugtagtige smag.

Se også vores opskrift på hjemmelavet garam masala

Ambot tik er en pragtfuld sovs, som i Goa bruges til at koge alle mulige fisk og skaldyr i. Kæmperejer er kun en af mulighederne; hajkød er for eksempel også meget brugt. Ligger du inde med andre typer fisk, så er denne opskrift lige så anvendelig.

Mængden af chili i retten bestemmer du naturligvis selv, men lidt stærk skal den altså være. Spis en portion velkogte ris til; de dæmper flammerne i mundhulen. Det samme gør et glas af den skønne indiske yoghurtdrik mango lassi.

Apropos chili. Hvis du googler ambot tik, vil du se, at de fleste udgaver af retten er nærmest ketchuprøde. Det skyldes, at inderne bruger store mængder af en aromatisk, mellemstærk og knaldrød chilisort fra Kashmir. Men så meget chili kan vi ikke klare, vel?

Ingredienser

Antal personer:
20 kæmperejer
3 spsk. olie
2 løg
20 g ingefær
100 g tomater
Frisk koriander
Masala
1 ds. kokosmælk
1 dl kokosmel
5 fed hvidløg
1 stærk rød chili
2 tsk. tamarindpasta
2 tsk. salt
1 tsk. sorte peberkorn, knust
1 tsk. spidskommen, knust
1 tsk. korianderfrø, knust
1 tsk. gurkemeje
0 fra 0 stemme

Sådan gør du

1
Færdig

Tø rejerne op i køleskab natten over

2
Færdig

Steg finthakket løg og ingefær med middellav varme i mindst 10 minutter i en tykbundet gryde, til løgene er bløde og blanke

3
Færdig

Tilsæt grofthakkede tomater og steg med 7-8 minutter, til de dejligt bløde

4
Færdig

Blend ingredienserne til masala til en tyk pasta

5
Færdig

Hæld masalaen i gryden til løg og tomater, bring i kog, skru ned for blusset og småkog 15 minutter under låg

6
Færdig

Eventuelt kan du stikke en stavblender i sovsen, hvis du vil have den mere jævn

7
Færdig

Tilsæt de optøede rejer og lad dem koge med i 3-4 minutter, til de skifter farve

8
Færdig

Servér din frisklavede ambot tik rygende varm med et drys hakket koriander

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.600 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Vegetar-ramen-suppe-med-sproed-tofu-og-shiitake-svampe
forrige
Opskrift: Vegetar ramen suppe med sprød tofu og shiitake-svampe
Vegetarisk-fennikel-squash-suppe
næste
Opskrift: Vegetarisk fennikel/squash-suppe med hvidløgscreme
Vegetar-ramen-suppe-med-sproed-tofu-og-shiitake-svampe
forrige
Opskrift: Vegetar ramen suppe med sprød tofu og shiitake-svampe
Vegetarisk-fennikel-squash-suppe
næste
Opskrift: Vegetarisk fennikel/squash-suppe med hvidløgscreme

Tilføj Din Kommentar