Ingredienser
-
Risengrød
-
200 g risottoris
-
9 dl minimælk
-
0.25 tsk. salt
-
1 vaniljestang uden korn
-
Risalamande
-
Korn af 1 vaniljestang
-
100 g flormelis
-
100 g smuttede mandler
-
5 dl piskefløde
-
Passionsfrugtcoulis
-
1.5 dl appelsinsaft
-
100 g honning
-
0.5 tsk. kanel
-
0.5 tsk. stødt kardemomme
-
3 passionsfrugter
Et par ord om vores opskrift
Der er to ting, der bare ikke må gå galt juleaften: Flæskestegen SKAL være knasende sprød, og risalamanden SKAL være helt perfekt; ikke for tyk, ikke for tynd, ikke for sød, men dog sød nok, med en tilpas mængde grofthakkede mandler (og en enkelt hel).
Er vi enige så langt?
Godt, her kommer opskriften på den sprøde flæskesteg. Hemmeligheden her er langtidsstegning og et lille trick med olie på sværen…
Når det gælder risalamanden, er det sværeste faktisk at koge en god risengrød med den rette mængde ris og mælk – og at forhindre den i at brænde på og koge over.
Med denne opskrift bliver det hele lidt lettere – og 20 minutter hurtigere end normalt. I stedet for de traditionelle grødris bruger vi nemlig risottoris, fx af sorten Arborio. Risottoris skal have kortere tid for at blive møre, og når de koges med mælk, vanilje og en knivspids salt smager risengrøden præcis, som den plejer.
Der er mange meninger om, hvad der skal i en god risengrød. Hvilken type mælk skal den koges på? Skal der vanilje i grøden eller kun i risalamanden? Og hvad med sukker?
Vores holdning er, at når risengrøden skal bruges til risalamande, hvori røres masser af sukker og flødeskum – ja, så må grøden godt være usødet og med knapt så meget mælkefedt.
Til denne risengrød kogt på risottoris bruger vi minimælk iblandet en smule vand. Smagsgiverne er en anelse salt og en vaniljestang, hvor kornene er fjernet (vaniljekornene skal i risalamanden). Grøden smager vidunderligt i sig selv med et drys kanelsukker eller en klat æblemos.
Fremgangsmåden er enkel: Hæld risottoris, mælk, salt og den tomme vaniljestang i en gryde, bring i kog, mens du rører grundigt: Det er nu, du skal passe på, at grøden ikke brænder på og/eller koger over. Skru ned på lavest muligt blus og lad småkoge 18-20 minutter under låg. Måske skal du røre en enkelt gang undervejs, næppe mere.
Smag nu på risene: Er de møre? Hvis ja, så tag gryden af varmen. Du vil nok undre dig over, at grøden er lidt flydende. Men bare rolig: Når grøden er kold nogle timer senere, har den samlet sig til den perfekte risengrød; hverken for tyk eller for tynd.
Den kolde risengrød røres med grofthakkede mandler og flormelis, hvori er blandet vaniljekornene fra den stang, grøden blev kogt på. Herefter vendes en solid klat flødeskum i den søde grød.
Voilà, lækker risalamande! Mindst lige så god som den, I plejer at få. Bare en smule lettere og hurtigere.
Nu kan du selvfølgelig vælge at servere risalamanden med den sædvanlige kirsebærsovs, og ikke et øje vil være tørt. Men hvorfor ikke overraske gæsterne med en ny, frisk smag? Nemlig passionsfrugtcoulis.
Passionsfrugtcoulis er pærelet at lave: Du koger friskpresset appelsinsaft 20 minutter med honning og julekrydderierne kanel og kardemomme. Når halvdelen af saften er fordampet, tager du gryden af ilden og rører saft og kerner fra passionsfrugterne i. Servér coulisen lunken eller kold over risalamanden.
Hvis du er nået hertil i teksten – og synes, at det hele lyder lidt for mærkeligt – så er du velkommen til i stedet at bruge denne lidt mere traditionelle opskrift på risalamande.
Glædelig risengrød!
Ingredienser
Risengrød |
|
200 g risottoris | |
9 dl minimælk | |
0.25 tsk. salt | |
1 vaniljestang uden korn | |
Risalamande |
|
Korn af 1 vaniljestang | |
100 g flormelis | |
100 g smuttede mandler | |
5 dl piskefløde | |
Passionsfrugtcoulis |
|
1.5 dl appelsinsaft | |
100 g honning | |
0.5 tsk. kanel | |
0.5 tsk. stødt kardemomme | |
3 passionsfrugter |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Start med at skrabe kornene ud af vaniljestangen, blande vaniljekornene med flormelis og gemme dit hjemmelavede vaniljesukker til risalamanden |
2
Færdig
|
RisengrødenBring alle ingredienser til grød i kog i en tykbundet gryde - rør grundigt, så grøden ikke brænder på |
3
Færdig
|
Dæmp varmen mest muligt og småkog 18-20 minutter under låg - rør et par gange undervejs |
4
Færdig
|
Grøden er en smule flydende, men nu skal den jo køle af, og når den er helt kold, er konsistensen perfekt |
5
Færdig
|
RisalamandeRør vaniljesukkeret og grofthakkede mandler i den kolde risengrød |
6
Færdig
|
Pisk fløden stiv og vend i risengrøden (fjern vaniljestangen) |
7
Færdig
|
Spis straks eller sæt køligt indtil servering |
8
Færdig
|
PassionsfrugtsirupKog alle ingredienser (minus passionsfrugter) ved middelvarme uden låg, til halvdelen er fordampet - ca. 20 minutter - tag af varmen |
9
Færdig
|
Halvér passionsfrugterne og rør saft & kerner i siruppen |
10
Færdig
|
Servér lunken eller kold |