Ingredienser
-
500 g solbær
-
400 g sukker
Et par ord om vores opskrift
Der var engang. Engang, hvor maden smagte intenst og vidunderligt af de få gode råvarer, der var brugt under tilberedningen. Engang, hvor man selv tilberedte sine marmelader og syltetøj af havens bær – og gemte sommeren på glas til de lange, drøje vintermåneder. Engang, hvor der ikke fandtes syltesukker, så der var forskel på marmelade og syltetøj. Det er den type retter, vi i dag kalder rigtig mormormad.
Lad os lige repetere forskellen på marmelade og syltetøj. Marmelade har en geléagtig konsistens og skal kun indeholde 35% frugt. Syltetøj skal indeholde hele stykker af mindst 45% frugt og er ofte tyndere i konsistensen.
Syltetøj er altså en luksusspise med mere af det gode i. Marmelade er et lidt tarveligere produkt. I øvrigt er pektinindholdet i solbær så højt, at syltetøjet størkner en del, når det er afkølet. Så du behøver ikke at bruge syltesukker, kartoffelmel eller andet for at få en fin, fast konsistens.
Denne opskrift på solbærsyltetøj er helt enkel. Solbær og sukker, nix weiter. Nogen foretrækker lige dele af hvert (pund til pund-metoden), men selv om der er godt med syre i solbær, synes vi, at det rækker med 80% så meget sukker som bær. Til gengæld tilsætter vi heller ikke citron, som det ofte foreslås.
Ej heller tilsætter vi vanilje eller rom. Eller timian. Men alle tre ting er bestemt muligheder. Hvis du ønsker andre smage end solbær, så vent med at tilsætte disse, til syltetøjet er kogt færdigt – ellers forsvinder smagene i den intense varme.
Hæld syltetøjet på varme, skoldede sylteglas og luk straks til. Hvis du har kogt en stor portion, der skal holde længe, er det en god idé at skolde glassene i kogende vand og en teskefuld atamon i hvert glas. Luk glassene og ryst blandingen rundt, så også låget får et skvæt atamon/vand og hæld så vandet ud, før du fylder syltetøjet i.
Solbærsyltetøj smager vidunderligt på en ostemad, på din yoghurt eller i pandekager med en klat vaniljeis. Du kan også servere solbærsyltetøj til alle retter med brun sovs.
Ingredienser
500 g solbær | |
400 g sukker |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Bring de rensede bær og sukkeret i kog |
2
Færdig
|
Småkog uden låg i 10 minutter |
3
Færdig
|
Fisk bærrene op med en hulske |
4
Færdig
|
Småkog saften i 10 minutter uden bær |
5
Færdig
|
Hæld bærrene tilbage og kog yderlige 2 minutter |
6
Færdig
|
Hæld straks på glas og luk til |