Ingredienser
-
2 spsk. majsstivelse
-
1 dl vand
-
1 fed hvidløg, knust
-
15 g frisk ingefær, revet
-
0.5 dl soya
-
2 spsk. brun farin
-
1 spsk. sirup
-
2 tsk. sesamolie
Et par ord om vores opskrift
Vi vil næsten vove den påstand: Hvis du ikke har smagt teriyaki-sovs før, så har du endnu ikke smagt din yndlingssovs!
Teriyaki-sovs smager lidt salt, lidt sødt, lidt krydret. Konsistensen er hverken tyk eller tynd, bare helt tilpas. Man kan kalde det en japansk form for brun sovs, som er vildt lækker sammen med al slags stegt eller grillet mad:
- Stegt eller grillet kød – kylling, kalkun, and, svinekød, oksekød
- Stegt eller grillet fisk – tun, laks, sværdfisk, marlin
- Stegte eller grillede grøntsager
- Stegte nudler
Se også vores opskrift på japansk hakkebøf.
I modsætning til dansk brun sovs er teriyaki-sovs langt sundere og langt mere anvendelig i mange forskellige sammenhænge.
Skal man sammenligne med andre sovser, smager teriyaki-sovs hen i retning af østerssovs og hoisinsovs.
Teriyaki er sammensat af to japanske ord. Teri betyder noget i retning af glinsende eller glaseret. Yaki betyder stegt eller grillet.
Vores opskrift på teriyaki-sovs er ikke 100% japansk. Vi undlader at bruge den særlige eddike mirin, som de fleste danskere alligevel ikke har i huset. Til gengæld tilsætter vi lidt hvidløg og ingefær, som det er almindeligt i England og USA. Det giver sovsen et skønt pift af Asien.
Sesamolien, der nævnes, kan du evt. tage fra det lag olie, der ligger øverst i et glas tahin. Du kan også bruge andre former for olie.
Sådan bruger du teriyaki-sovs: Steg eller grill dit kød, fisk eller grøntsager næsten færdigt og uden at krydre det på forhånd. Når der mangler et minuts stegetid, så tilsæt sovsen og sørg for, at alt er smurt ind og gennemvarmt, før du serverer. Se vores opskrift på lynstegt oksekød med teriyaki-sovs.
Pas på med at tilsætte teriyaki-sovsen for tidligt, da sukkeret i sovsen let brænder på.
Denne portion teriyaki-sovs rækker til 4 personer. Sovsen kan holde sig 14 dage i en lukket beholder i køleskabet. Lav hellere rigeligt, da sovsen er fuldkommen vanedannende.
Ingredienser
2 spsk. majsstivelse | |
1 dl vand | |
1 fed hvidløg, knust | |
15 g frisk ingefær, revet | |
0.5 dl soya | |
2 spsk. brun farin | |
1 spsk. sirup | |
2 tsk. sesamolie |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Rør majsstivelse ud i vandet og rør herefter resten af ingredienserne i |
2
Færdig
|
Varm blandingen langsomt op i en gryde, så det ryger, men ikke koger - lad stå og tykne en smule ved middellav varme i 5 minutter, mens du rører engang imellem |
3
Færdig
|
Brug teriyaki-sovsen straks i madlavningen eller opbevar på køl i en lukket beholder |