• Forside
  • Aftensmad
  • Opskrift: Tyrkiske fyldte auberginer med oksekød – karniyarik

Opskrift: Tyrkiske fyldte auberginer med oksekød – karniyarik

0 0
Opskrift: Tyrkiske fyldte auberginer med oksekød – karniyarik

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
2 store auberginer (eller flere mindre)
Olie
Salt
Kødstuvning
3 spsk. olie
1 stort løg, finthakket
300 g hakket oksekød
200 g tomater, hakket
2 fed hvidløg, knust
2 spsk. tomatpuré
1.5 tsk. salt
1 tsk. sort peber, stødt
1 tsk. spidskommen, stødt
1 tsk. paprika
1 tsk. kanel
2 spsk. bredbladet persille, finthakket
Pynt
Tomatskiver
Grønne peberfrugtstrimler

Ingredienser

  • Kødstuvning

  • Pynt

Et par ord om vores opskrift

Del

Tyrkerne har været vilde med auberginer, lige siden arabiske købmænd introducerede dem for den smukke grøntsag for næsten 1000 år siden.

De dygtige kokke i det vidtstrakte ottomanske rige udviklede efterfølgende utallige lækre opskrifter, hvor auberginerne blev fyldt med alt muligt lækkert – karniyarik er blot én af mange.

Karniyarik betyder bogstavelig talt ‘opsprættet bug’. Den uhyggelige betegnelse refererer til, at auberginens ‘mave’ sprættes åben og fyldes med en lækker kødstuvning.

Ingredienser

Antal personer:
2 store auberginer (eller flere mindre)
Olie
Salt
Kødstuvning
3 spsk. olie
1 stort løg, finthakket
300 g hakket oksekød
200 g tomater, hakket
2 fed hvidløg, knust
2 spsk. tomatpuré
1.5 tsk. salt
1 tsk. sort peber, stødt
1 tsk. spidskommen, stødt
1 tsk. paprika
1 tsk. kanel
2 spsk. bredbladet persille, finthakket
Pynt
Tomatskiver
Grønne peberfrugtstrimler

Sådan gør du

1
Færdig

Skræl strimler af auberginernes mørke skræl på langs, så de bliver zebrastribede - lad enderne på auberginerne blive siddende

2
Færdig

Flæk auberginerne og skrab kødet ud med en ske - lad så meget kød blive siddende, at de udhulede auberginer holder formen

3
Færdig

Smør det indre af auberginerne med lidt olie og salt og bag dem 20 minutter på næstnederste rille i en 200 grader varm ovn

4
Færdig

Imens laver du fyldet:

Hak auberginekød og løg fint og steg mørt i olien på en pande - ca. 10 minutter

5
Færdig

Skru op for varmen, tilsæt kødet og mas det rundt, til det smuldrer

6
Færdig

Tilsæt de øvrige ingredienser (minus persille) og steg med, til væden fra tomaterne er fordampet, og fyldet kun er let fugtigt - tag af varmen og rør persillen i

7
Færdig

Fyld de forbagte, udhulede auberginer helt op, med top på, og pynt med skiver af tomat og strimler af grøn peberfrugt

8
Færdig

Bag de fyldte auberginer 30 minutter på næstnederste rille i en 200 grader varm ovn

I sin tid har tyrkerne nok fortrinsvis brugt lamme- eller fårekød i deres fyldte auberginer, men i dag er hakket oksekød også almindeligt forekommende. Du bestemmer naturligvis selv.

De ottomanske kokke må have haft masser af tid til at tilberede deres auberginer – og muligvis var den tids tyrkiske auberginer mere bitre end dem, vi kan købe i Danmark i det 21. århundrede.

Derfor springer vi let og elegant hen over den fase, hvor de halverede auberginer trækker mindst en halv time i varmt saltvand for at fjerne bitterstoffer.

Den følgende metode er både nemmere og hurtigere:

  • Brug en kartoffelskræller til at skrælle striber af det mørke skind på langs, så auberginerne bliver zebrastribede.
  • Flæk auberginerne på langs og skrab det meste af kødet ud med en ske – lad dog så meget kød blive siddende, at de udhulede ‘kanoer’ ikke falder sammen. Lad også enderne blive på auberginerne – de er med til at holde faconen.
  • Smør auberginerne indvendigt med lidt olie og salt og bag dem 20 minutter i ovnen, mens du laver fyldet.
  • Fyld kødstuvningen i de udhulede, forbagte auberginer, pynt med peberfrugt og tomat og bag de fyldte auberginer 30 minutter, til de er møre, varme og lækre.

Som tilbehør til fyldte auberginer smager disse nemme, krydrede ovnfritter godt. Eventuelt også en skålfuld tzatziki (tyrkerne har en tilsvarende opskrift, der hedder cacik). Og måske endda et glas tyrkisk yoghurtdrik, ayran?

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 1.500 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad. Læs mere om os.

Surdejsboller
forrige
Opskrift: Sådan starter og opfrisker du en surdej
Mexicansk forret – rejer aguachile
næste
Opskrift: Mexicansk forret – rejer aguachile
Surdejsboller
forrige
Opskrift: Sådan starter og opfrisker du en surdej
Mexicansk forret – rejer aguachile
næste
Opskrift: Mexicansk forret – rejer aguachile

Tilføj Din Kommentar