Ingredienser
-
400 g bacon i tykke skiver
-
4 løg
-
1 selleri
-
0.5 dl vand
-
2 spsk. soya
Et par ord om vores opskrift
En omgang biksemad er en herlig hverdagsret. Hvis du har en rest kolde kartofler og kød, kan du nemt bikse aftensmaden sammen på få minutter. Men hov – her kommer opskriften på en pragtfuld biksemad, som du hurtigt kan lave UDEN kartofler og koldt kød. Brug bacon og selleri i stedet for! Selleri er sundt, har et lavt indhold af stivelse og kalorier og bliver mørt på bare 10 minutter.
Læs mere om biksemad med bacon og selleri efter opskriften.
Ingredienser
400 g bacon i tykke skiver | |
4 løg | |
1 selleri | |
0.5 dl vand | |
2 spsk. soya |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær bacon i tykke, aflange snitter |
2
Færdig
|
Steg baconsnitterne sprøde på en pande |
3
Færdig
|
Tilsæt løg skåret i tynde både |
4
Færdig
|
Når løgene er bløde, tilsæt selleri i små tern + vand |
5
Færdig
|
Læg låg på panden og steg ca. 10 minutter, til selleritern er møre |
6
Færdig
|
Tag låget af panden, skru op for varmen og steg, til al væske er fordampet |
7
Færdig
|
Tilsæt soya og lad fordampe under omrøring |
8
Færdig
|
Servér straks - fx med spejlæg og syltede rødbeder eller græskar |
Mere om biksemad med bacon og selleri
Biksemad er god, gammeldags mormormad – som måske i virkeligheden forudsætter, at mormor var sømand. For biksemad er sandsynligvis opfundet i kabyssen på et skiw, hvor kokken har skullet finde anvendelse for en rest kartofler og noget koldt kød.
Mange nationaliteter har en slags biksemad på menuen. Vores yndlingsnaboer svenskerne spiser eksempelvis med største fornøjelse pytipanna; biksemad på svensk.
Biksemad er traditionelt ensbetydende med genbrug af madrester; ren Stop spild af mad. Men hov – hvad nu, hvis du og familien får ubetvingelig lyst til biksemad og IKKE har nogle kolde kartofler og kød liggende på lager?
Jamen, hurra – så tager du bare et stykke bacon, nogle løg og en knold selleri og steger på panden. Hvis du rubber neglene, kan biksemaden være færdig på en god halv time.
Et par ord om ingredienserne
- Bacon. Få fat på et helt stykke bacon, som du herefter skærer i tykke, aflange snitter. Denne type bacon er normalt mere kødfuldt og mindre fedt end bacon i skiver – det smager bedre, mætter mere og er en lille smule sundere.
- Løg. Der skal MASSER af løg i biksemad – de bliver bløde, søde og lækre. Og så er de sunde oven i købet. Vi har brugt de almindelige gule zittauerløg, men rødløg, bananløg, skalotteløg m.fl. kan snildt gå an.
- Knoldselleri. Selleri er en uhyre sund rodfrugt med et lavere indhold af stivelse og kalorier end fx kartofler. Selleri har den udmærkede egenskab, at den hurtigt bliver mør. Det samme kan siges om pastinakker og persillerødder. I en snæver vending kan du selvfølgelig sagtens erstatte selleri med andre rodfrugter, også kartofler.
Som du kan se på billedet, har vi erstattet de gammeldags syltede rødbeder med syltede græskar. Du kan også bruge syltet selleri eller sågar en lynhurtig hjemmelavet agurkesalat.
Traditionelt tilbehør til biksemad
- Spejlæg
- Syltede rødbeder
- HP-sauce eller Worchestersauce
- Ketchup
- Evt. hjemmelavet bearnaise