Ingredienser
-
1 kg blommer, udstenet og halveret
-
500 g sukker
-
15 g ingefær, revet
-
15 kardemommekapsler, de knuste korn
-
1 stjerneanis, knust
Et par ord om vores opskrift
Et smagfuldt menneske har engang tænkt sig frem til, at ingefær, kardemomme og stjerneanis står fantastisk til blommer. Tak, du krydrede ven!
Spicy Twist har forenklet den oprindelige opskrift på denne særlige blommemarmelade en del, men uden at sætte den unikke smag over styr. Blandt andet faldt det os for brystet, at opfinderen brugte temmeligt mange hele stjerneanis og hel kardemomme, som så skal fiskes op og kasseres bagefter. Hvis man i stedet knuser krydderierne inden tilberedningen, kan man nøjes med at bruge langt færre af dem – og slipper for det efterfølgende fiskearbejde.
Der er mange skoler inden for blommemarmelade. Nogen sværger til at skolde blommerne først og flå den let bitre skal af. Nogen foretrækker at jævne marmeladen til sidst, så den bliver tyk og let geléagtig. Nogen blender den færdigkogte marmelade, så den får en helt glat konsistens. Ikke et ondt ord om nogen af delene.
Vi hælder til den nemmeste løsning, som samtidig er den med mest smag i: Vi bruger halve blommer med skal, lader dem skille sig af med det meste af deres saftindhold og koger blommesaften en smule ind bagefter, så den bliver sirupsagtig og mere intens i smagen. Sukkerindholdet gør, at marmeladen tykner lidt, når den køler af.
Bare rolig, du vil slet ikke kunne smage eller fornemme blommeskallerne blandt de øvrige smage.
Vi har anvendt Victoriablommer, men alle slags blommer kan bruges. Blommerne må gerne være godt modne, men behøver ikke være helt splattede. Saftindhold og struktur varierer fra sort til sort, så der er små forskelle på, hvor lang kogetiden ideelt set skal være.
Hvis du laver en stor portion marmelade, som skal gemmes længe, er det en god idé at hælde den varme marmelade på patentglas, der forinden er skoldet med en sjat kogende vand og 1 tsk. Atamon.
Du kan naturligvis bruge den let krydrede marmelade på brød, men prøv den også som fyld i blommetrifli, i pandekager (sammen med mandelsplitter) og på vaniljeis.
Ingredienser
1 kg blommer, udstenet og halveret | |
500 g sukker | |
15 g ingefær, revet | |
15 kardemommekapsler, de knuste korn | |
1 stjerneanis, knust |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Kog alle ingredienser 10-15 minutter i en gryde under låg, til blommerne har skilt sig af med meget af saften, men ikke helt har mistet strukturen |
2
Færdig
|
Fisk blommerne op med en hulske |
3
Færdig
|
Kog blommesaften ind til cirka det halve - nu uden låg - det tager måske 10 minutter |
4
Færdig
|
Hæld blommerne tilbage i den lidt tykkere saft og kog med 2-3 minutter |
5
Færdig
|
Fyld den varme marmelade på skoldede glas - husk at den tykner lidt, når den bliver kold |