Ingredienser
-
200 g cherrytomater
-
1 agurk
-
1 æble
-
3 stængler blegselleri
-
1 bdt. forårsløg
-
1 bdt. radiser
-
1 bdt. persille
-
1 bdt. mynte
-
Croutoner
-
2 fladbrød (fx pitabrød)
-
4 spsk. olivenolie
-
1 tsk. sumak
-
0.5 tsk. fint salt
-
Dressing
-
0.5 dl olivenolie
-
0.5 dl citronsaft
-
1 tsk. sumak
-
1 tsk. kanel
-
1 tsk. salt
Et par ord om vores opskrift
Fatoush er en frisk, let syrlig salat med årstidens grøntsager og lækre brødcroutoner, der normalt laves af mindre stykker fladbrød stegt i olie. Det er ren bondekost fremstillet af de billigste råvarer – og det smager aldeles vidunderligt.
Man spiser fattoush eller fattoosh over hele Mellemøsten, men det er de arabisktalende libanesere, der krediteres for salaten. Never mind, vi skal jo ikke tale med den…
Radiser, agurk, tomater og løg indgår som regel i fattoush. Du kan i øvrigt selv vælge præcis den type frisk grønt, du foretrækker – der er ingen facitliste. Vi har fx tilføjet æble, fordi det giver salaten en dejlig sødme. Grøntsagerne skal skæres lidt rustikt ud, da det jo som sagt drejer sig om en bondesalat.
Masser af friskhakket persille og mynte er også standard i fattoush. Lige som i en anden skøn, libanesisk salat: Tabouleh.
Til dressingen vil det klart være en fordel, hvis du kan få fat i en pose sumak, der er et syrligt-bittert krydderi lavet af knuste bær. Sammen med kanel og mynte er sumak dét, der giver salaten sin mellemøstlige smag. Og når du alligevel har sumak i huset, må du love os at lave en portion af det fantastiske blandingskrydderi za’atar, der smager genialt på enhver salat og som drys på de libanesiske fladbrød, manakish. Uden sumak kan du i stedet bruge skallen af en halv citron.
Brødcroutonerne laves af daggamle fladbrød eller pitabrød, der ristes sprøde i lidt olie og drysses med salt og sumak. Du er naturligvis velkommen til at bruge al slags daggammelt brød, bare du skærer det i tern og steger i olie. De lidt fede croutoner står fantastisk til den syrlig-sprøde salat.
Ingredienser
200 g cherrytomater | |
1 agurk | |
1 æble | |
3 stængler blegselleri | |
1 bdt. forårsløg | |
1 bdt. radiser | |
1 bdt. persille | |
1 bdt. mynte | |
Croutoner |
|
2 fladbrød (fx pitabrød) | |
4 spsk. olivenolie | |
1 tsk. sumak | |
0.5 tsk. fint salt | |
Dressing |
|
0.5 dl olivenolie | |
0.5 dl citronsaft | |
1 tsk. sumak | |
1 tsk. kanel | |
1 tsk. salt |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Skær grøntsagerne i halvstore stykker, hak persille og mynte fint |
2
Færdig
|
Skær brødet i mundrette stykker og steg sprøde i olien på en hed pande - vend med sumak og salt |
3
Færdig
|
Ryst dressingen sammen |
4
Færdig
|
Bland alle ingredienser sammen og anret på et pænt fad |
5
Færdig
|
Salaten kan sagtens tåle at stå og trække 1-2 timer - drys med brødcroutoner ved servering |