Opskrift: Koldhævede speltboller (røremaskine)

Del det på dine sociale medier:

Eller du kan bare kopiere og dele denne URL

Ingredienser

Antal personer:
Surdej
1 dl hvedemel
1 dl grahamsmel
1 dl rugmel
3 dl vand
Hoveddej
6 dl vand
0.5 dl surdej
5 g gær
1 spsk. salt
1 tsk. honning
50 g knækkede hvedekerner
200 g ølandshvede
200 g speltmel
200 g hvedemel

Opskrift: Koldhævede speltboller (røremaskine)

- med surdej, honning og ølandshvede

Grove, luftige boller med en let nøddeagtig smag

Ingredienser

  • Surdej

  • Hoveddej

Et par ord om vores opskrift

Del

Spelt er en oldgammel hvedesort, som har været dyrket i årtusinder. I det meste af Europa forsvandt spelt dog ud af daglig brug i en lang årrække, indtil det for ret nyligt dukkede op igen.

Spelt har en lidt nøddeagtig smag og giver god saft og kraft til brød og boller. Du skal især spise spelt for smagens skyld, ikke af sundhedsmæssige årsager: I realiteten er spelt ikke meget sundere end almindelig hvede.

Sundhed, fibre og vitaminer får du til gengæld fra det drys knækkede hvedekerner, der skal i disse boller. I stedet for hvedekerner kan du også bruge havregryn, boghvedeflager, solsikkefrø, hørfrø eller andet.

Du kan bruge de grove boller som morgenboller, som frokostboller eller i stedet for anden stivelse til aftensmaden.

Vi har rørt dejen på røremaskine. Det gør dejen sejere, og efter bagning bliver krummen luftig og saftig, mens skorpen bliver mere sprød.

Uden røremaskine må du ælte mere mel og flere kerner i dejen, end der står i opskriften. Du er nødt til at prøve dig frem, til dejen er glat og lækker, men stadig også lidt klistret.

Surdej kan du købe mange steder – hos bagere eller på nettet – men du kan også let lave den selv. Vi giver dig opskriften, som vi har lånt hos den geniale bager, Claus Meyer. Surdejen skal udvikle sig 4 dage, før den er klar til brug.

Med denne portion får du 12-14 skønne, grove speltboller.

0/5 (0 Reviews)

Sådan gør du

1
Færdig

Surdej

Rør mel og vand sammen. Opbevar i en plasticbøtte uden låg på. Lad surdejen stå 4 dage ved stuetemperatur. Nu er dejen forhåbentlig syrlig, let flydende og klar til brug. Ellers lad den stå 1-2 dage mere.

2
Færdig

Hoveddej

Rør vand, surdej og gær sammen

3
Færdig

Hæld de øvrige ingredienser i, i denne rækkefølge

4
Færdig

Ælt 1 minut ved lav hastighed

5
Færdig

Ælt 5-10 minutter ved højeste hastighed - dejen skal slippe skålens sider og hænge i en fugtig klump på dejkrogen

6
Færdig

Prøv glutentesten: Tag en lille klat dej mellem fingrene og hiv i den - den skal kunne strækkes langt ud og blive næsten gennemsigtigt tynd - ellers ælt et par minutter mere

7
Færdig

Lad dejen hæve overdækket mindst 8 timer i køleskabet, gerne længere tid

8
Færdig

Lad dejen hæve 1 time ved stuetemperatur - dejen er nu fugtig og sej og skal hverken hæve eller æltes mere

9
Færdig

Tænd i mellemtiden for ovnen på 235 grader og lad bagepladen varme med

10
Færdig

Brug 2 skeer til at løfte klumper af dej over på bagepapir - der skal blive i alt 12-14 boller

11
Færdig

Løft nu bagepapiret over på den glohede bageplade (måske ved hjælp af et spækkebræt?)

12
Færdig

Bag 15 minutter på næstnederste rille

13
Færdig

Bag 5 minutter på næstøverste rille

Spicy Twist

Spicy Twist er blandt Danmarks største madblogs med mere end 800 gennemprøvede opskrifter. Vi vil gerne inspirere danskerne til at bruge flere krydderier og friske krydderurter, så hver dag bliver en fest for smagsløgene. Samtidig prøver vi at forenkle de klassiske opskrifter og gøre det lettere at lave god mad.

Opskrift: Chilikylling på grill
forrige
Opskrift: Chilikylling på grill
Opskrift: Spicy thai salat med svinekød - larb moo
næste
Opskrift: Spicy thai salat med svinekød – larb moo
Opskrift: Chilikylling på grill
forrige
Opskrift: Chilikylling på grill
Opskrift: Spicy thai salat med svinekød - larb moo
næste
Opskrift: Spicy thai salat med svinekød – larb moo

Tilføj Din Kommentar