Ingredienser
-
500 g spaghetti
-
0.75 dl olivenolie
-
5 fed hvidløg
-
1 tsk. chiliflager
-
2 dl kogevand
-
Persille
Et par ord om vores opskrift
Rent gastronomisk er den store, syditalienske havneby Napoli berømt for at have givet verden pizza. Uden for Italien er det mindre kendt, at de engang så fattige, men kreative napolitanere også har opfundet den vidunderlige pastaret spaghetti aglio olio e peperoncino.
Helt ordret betyder spaghetti aglio olio e peperoncino: Spaghetti (med) hvidløg, olie og chili. Det er én af italienernes mest elskede og brugte pastaretter, men den er så simpel, at den sjældent finder vej til restauranternes menukort.
Faktisk er spaghetti aglio olio e peperoncino næsten lige så ukendt uden for Italien som den forrygende romerske pastaret cacio e pepe.
Det er både synd og skam, for den dejlige spaghettiret er klassisk italiensk velsmag. Og oven i købet utroligt nem og billig at lave. Det tager højst 20 minutter, fra du går ud i køkkenet, til du står med en skudefuld duftende spaghetti aglio olio e peperoncino – som dybest set blot består af 5 prisbillige ingredienser: Spaghetti, hvidløg, olie, chili og kogevand fra pastaen.
Der findes forskellige variationer af retten:
- Nogen tilsætter lidt friskhakket persille (den variant foretrækker vi).
- Nogen drysser med revet pecorino eller parmesan.
- Nogen tilsætter et par spsk. citronsaft til sidst.
- Nogen salter retten med finthakkede ansjoser.
- Hvad tror du, du vil foretrække? Tænk lidt over det, men ikke for længe. For nu går vi i gang…
Ingredienser
500 g spaghetti | |
0.75 dl olivenolie | |
5 fed hvidløg | |
1 tsk. chiliflager | |
2 dl kogevand | |
Persille |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Sæt pastavandet over |
2
Færdig
|
Sæt en pande med olien over på middellav varme |
3
Færdig
|
Snit hvidløg i papirtynde skiver og begynd at stege langsomt i olien - hvidløget må højst blive let lysebrunt, ellers bliver det for bittert |
4
Færdig
|
Nu koger pastavandet - tilsæt en stor spsk. salt og mas spaghettien ned i vandet |
5
Færdig
|
Kog spaghettien næsten al dente, dvs. ikke helt færdig |
6
Færdig
|
Tilsæt chili til olien og hvidløget og lad stege lidt med |
7
Færdig
|
Gem 2 dl kogevand pr. 500 g pasta og hæld resten af vandet ud |
8
Færdig
|
Skru op for varmen på panden og tilsæt spaghettien |
9
Færdig
|
Tilsæt pastavandet og vend spaghettien godt rundt, til vandet er fordampet - det tager et par minutter |
10
Færdig
|
Rør lidt finthakket persille i retten og servér rygende varm |