Ingredienser
-
1 lammekølle
-
Hvidløgsmarinade
-
0.5 dl olie
-
0.5 citron, saften
-
4 fed hvidløg
-
1 spsk. timian
-
1 spsk. salt
-
1 tsk. chiliflager
Et par ord om vores opskrift
Hvis du har samme smag for lammekølle som 95% af alle andre lammespisere, så er du allermest vild med den sprøde stegeskorpe. Du kan selvfølgelig også godt lide det møre, fugtige kød nedenunder, men hvis du selv kunne vælge, ville du spise mest stegeskorpe … ikke sandt?
Forestil dig nu at forvandle hele den runde lammekølle til flade stykker kød, som kan få dejlig stegeskorpe på begge sider – med den skønneste smag af grillet kød, hvidløg og timian. Fuldstændigt som på en bedre restaurant i Tyrkiet, Grækenland eller Marokko.
Din adgangsbillet til al denne lækkerhed er såmænd ”bare”, at du lige udbener lammekøllen først. Og bare rolig, det er meget lettere, end du tror.
Belønningen er, at du ender med Danmarks lækreste lammekølle. Og desuden, at du sparer en masse tid: I stedet for at bruge 2-3 timer på at stege lammekøllen hel kan du udbene og grille lammekøllen på under 1 time!
”Jamen, kan JEG finde ud af at udbene en lammekølle selv?” spørger du skeptisk. Svaret er JA! Her på Spicy Twist er vi helt almindelige mennesker uden kokkeuddannelse. Og når VI kan finde ud af det, kan DU også. Hele operationen tager højst 15 minutter (selv med 10 tommelfingre).
Start lige med at se Menys lynhurtige video om udbening af lammekølle
Som du kan se, stikker du ganske enkelt din skarpeste kniv ind til benet i den tykke ende af lammekøllen, og så snitter du rundt omkring dette ben, indtil det ligger frit.
Nu adskiller virkeligheden sig fra videoen. For i stedet for at snøre lammekøllen skal du fjerne det andet ben, der sidder i kødet i forlængelse af det første. Det gør du ved først at skære/brække det første ben af som vist på videoen. Herefter behandler du det andet ben, som du behandlede det første.
Dybest set handler udbening bare om at skære ben fri af kød med en skarp kniv. Ingen hokuspokus i dét.
Tilbage på spækkebrættet ligger nu en aflang klump kød af forskellig tykkelse. Kødet skal naturligvis helst være nogenlunde lige tykt over det hele. Det er nu, du skal “butterflye” udskæringen, dvs. snitte ind i de tykkeste klumper kød og vride dem udad, så det samlede kødstykke bliver nogenlunde lige fladt over det hele.
Det lyder måske langsommeligt og svært, men det går tværtimod overraskende hurtigt og er relativt nemt. Som sagt vil hele operationen næppe tage dig mere end et kvarter.
Dette kvarter er godt givet ud, for de flade stykker kød skal kun grilles/steges i alt 35 minutter – i stedet for de mindst 1,5 time, som er normalt for en lammekølle.
Skær det store, flade stykke kød ud i 6-8 mindre “bøffer” og vend dem i en dejlig hvidløgsmarinade. Nu er lammekøllen klar til grillen (eller panden). Hvis du er i god tid, må kødet gerne marinere meget længere i den gode marinade. Op til 1 døgns marinering gør kun kødet endnu mere mørt og smagfuldt.
Vi grillede “lammebøfferne” i en kuglegrill. 25 minutter ved indirekte varme, 10 minutter direkte over de glødende briketter. Hold nu op, hvor blev det lækkert!
Som tilbehør til udbenet lammekølle på grill smager en kold kartoffelsalat med esdragon og en frisk fennikelsalat med æble fantastisk. Og måske et glas pinot noir?
Ingredienser
1 lammekølle | |
Hvidløgsmarinade |
|
0.5 dl olie | |
0.5 citron, saften | |
4 fed hvidløg | |
1 spsk. timian | |
1 spsk. salt | |
1 tsk. chiliflager |
Sådan gør du
1
Færdig
|
Udben lammekøllen som beskrevet tidligere i teksten - og skær ud til 6-8 “bøffer” af nogenlunde samme tykkelse |
2
Færdig
|
Blend ingredienserne til hvidløgsmarinade til en hvid, halvtyk masse og vend kødet godt i marinaden – gem en smule marinade til at pensle med efter grillning |
3
Færdig
|
Du kan nu grille kødet med det samme, men hvis du har god tid, så lad gerne kødet marinere i mange timer, helt op til 1 døgn |
4
Færdig
|
Grill “lammebøfferne” 25 minutter ved indirekte varme med kødets yderside (skindet) liggende nedad |
5
Færdig
|
Grill “lammebøfferne” 10 minutter direkte over de glødende briketter, til alt kødet er helt sprødt |
6
Færdig
|
Pensl det grillede kød med en smule af hvidløgsmarinaden og servér straks |
7
Færdig
|
God appetit! |